Spaanse kentekens beginnen na twee jaar vertraging in september 2022 met een M

Spaanse kentekens beginnen na twee jaar vertraging in september 2022 met een M
Beeld: 123rf

Spaanse kentekens beginnen na twee jaar vertraging in september 2022 met een M

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Voor veel mensen in Spanje en andere landen is het een hobby om kentekens te bekijken van voertuigen en om o.a. te raden waar een voertuig vandaan komt of hoe oud deze is. Tot het jaar 2000 maakte Spanje gebruik van provinciecodes waar men uit kon opmaken uit welke provincie een voertuig kwam maar sinds 2000 is dat allemaal anders geworden. En vanaf september 2022 maakt de eerste letter L na drie jaar plaats voor de letter M.

Vanwege de corona-pandemie en de crisis in de autosector met minder verkochte personenwagens, gaat de eerste letter L op de Spaanse kentekens de geschiedenisboeken in als de letter die het langst gebruikt werd voor nieuwe kentekens. De letter L werd in september 2019 ingevoerd en is dus gedurende drie jaar gebruikt. De laatste combinaties met letters LZX zijn in augustus weggegeven. Vanaf september 2022 zal de letter M als eerste letter gebruikt worden.

Tot het jaar 2000 maakte Spanje gebruik van provinciecodes waar men uit kon opmaken uit welke provincie een voertuig kwam. In 2000 werd het provinciale systeem afgeschaft. Sindsdien heeft een kenteken vier cijfers en drie letters en is niet meer te zien in welke provincie een voertuig geregistreerd is. Ook is sinds 2000 de E van España en de kleuren van de Europese Unie te zien aan de linkerkant van het nummerbord. Detail is dat de klinkers A, E, I, O, U niet worden gebruikt in de Spaanse nummerborden.

Lettercombinaties

In 2000 begon men met de eerste combinatie 0000 BBB (omdat de A niet wordt gebruikt). Het gebruik van de letter B duurde 24 maanden waarna in 2002 de letter C werd gebruikt en na 23 maanden alweer vervangen werd door de letter D die het slechts 20 maanden volhield en de combinaties al op waren.

Na de D volgde de F (want de E wordt niet gebruikt) die het slechts 21 maanden volhield. Met de letter G moest men het 34 maanden doen, ofwel 2 jaar en 10 maanden. Maar dat was niet de langste periode want met de letter H moest men het (tijdens de crisisjaren werden er minder voertuigen verkocht) 36 maanden doen.

In december 2014 begon men met de J die 31 maanden lang tot aan mei 2017 werd uitgegeven gevolgd door de K die 28 maanden lang tot september 2019 in gebruik was. Vanaf september 2019 kregen de Spaanse kentekens van nieuwe personenwagens als beginletter de L die dus tot september 2022 gedurende drie jaar of 36 maanden gebruikt werd. Vanaf september 2022 zal de letter M gebruikt worden voor nieuwe kentekens.

Ga naar de inhoud