Vrachtwagenchauffeurs mogen niet meer zelf laden en lossen in Spanje

Vrachtwagenchauffeurs mogen niet meer zelf laden en lossen in Spanje
Beeld: Canva

Vrachtwagenchauffeurs mogen niet meer zelf laden en lossen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf vrijdag 2 september treedt een nieuwe wet in werking waarin is gereguleerd dat vrachtwagenchauffeurs zelf niet meer mogen laden en lossen in Spanje. Deze nieuwe regel werd al in maart dit jaar aangenomen en komt nadat de Spaanse regering heeft onderhandeld met de vakbonden.

Afgelopen maart werd een Koninklijk Besluit Wet 3/2022 goedgekeurd waarvan de maatregel op 2 september 2022 in werking treedt. Het treft bestuurders van vrachtwagens van meer dan 7,5 ton die geen laad- en loshandelingen van goederen meer mogen uitvoeren. Deze nieuwe maatregel is gericht op de bestuurders van deze voertuigen waardoor zij nu meer rust krijgen en minder fysieke arbeid hoeven uit te voeren en dus minder kans hebben op verwondingen.

Deze nieuwe regels gelden voor zowel zelfstandige vrachtwagenchauffeurs als de chauffeurs die in loondienst zijn. Dit geldt in principe ook voor alle buitenlandse vrachtwagenchauffeurs die in Spanje transport uitvoeren, dus ook in feite voor Nederlandse en Belgische chauffeurs die in Spanje niet meer hoeven te laden en lossen (zoals wij dat begrijpen). 

Belangrijk is om te weten dat er geen onderlinge afspraken gemaakt kunnen worden want een vrachtwagenchauffeur mag bij wet de laden en lossen werkzaamheden niet uitvoeren. In gevallen dat de vervoerder verantwoordelijk is voor het laden en lossen moet deze ander personeel zoeken. Mocht de inspectie een overtreding tegenkomen dan kan dat beboet worden tussen de 4.001 en 6.000 euro. 

Via het Koninklijk Besluit zijn diverse regels aangepast zoals dat chauffeurs van vrachtwagens van meer dan 7,5 ton niet hoeven te laden en lossen tenzij dat dit gerechtvaardigd wordt. Er moet een duidelijke overeenkomst zijn over wie het laden en lossen uitvoert. 

Er zijn echter diverse uitzonderingen zoals voor chauffeurs voor vrachtwagens onder de 7,5 ton en diverse andere chauffeurs zoals die van verhuistransport en meubelopslag, tankwagens, transport van aggregaten, transport van voertuigen en sleepdiensten, pakketdiensten en dergelijke en vervoer van levende dieren die reeds eigen regels hebben.

Ga naar de inhoud