Laatste nieuws over de DANA met kans op overstromingen in Spanje

Laatste nieuws over de DANA met kans op overstromingen in Spanje
Beeld: ElTiempo.es / web

Laatste nieuws over de DANA met kans op overstromingen in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De meteorologische herfst is begonnen en de DANA die dit weekend een groot deel van Spanje (behalve de Canarische Eilanden) zal treffen, zal zich de komende uren in de algemene atmosfeer verspreiden en kan zorgen voor regenrecords. De eerste DANA van september zal zaterdagochtend in het noordwesten (Galicië) aankomen en de neerslag zal vanaf dat moment zeer belangrijk worden. Zie onderaan dit artikel de uitleg van het woord DANA en een kaart van Spanje met weersvoorspelling.

De DANA zal zaterdagochtend in het noordwesten van het Spaanse vasteland aankomen en zal gedurende de dag het westen van het vasteland doorkruisen. In de ochtend zullen er al buien zijn in grote delen van het binnenland en het noorden van het land. Naarmate de tijd verstrijkt, zullen ze zich uitbreiden naar bijna het hele  vasteland en ook naar de Balearen. Er zal regen zijn in bijna heel het land. Maar waar zal het dit weekend niet regenen in Spanje? Op de Canarische Eilanden, en het lijkt erop dat ze ook minder waarschijnlijk zullen zijn in het uiterste noordoosten van Catalonië en het uiterste zuiden van het Spaanse vasteland.

De zwaarste regen wordt verwacht in de Valencia regio, het zuiden van Catalonië, op de eilanden Ibiza en Formentera, in de Madrid regio, aan de Atlantische kust (Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland) en in de Ebro-vallei (Aragón, Navarra, La Rioja en Catalonië). Er zijn hier oranje waarschuwingen voor neerslag van meer dan 30 of 40 mm in slechts één uur in Baskenland, Navarra, Barcelona, Tarragona, Castellón, Valencia, La Rioja, Soria, Ibiza en Formentera.

Zondagochtend kan de DANA zich in de buurt van de Golf van Biskaje (Baskenland en Cantabrië) bevinden, waar veel neerslag verwacht wordt. De nacht van zondag kan erg moeilijk zijn aan de kusten van het zuidoosten (Andalusië en Murcia) van het vasteland. Het Middellandse Zeegebied van Andalusië, de Murcia regio, de Valencia regio en zelfs het zuiden van de Balearen eilanden kunnen wakker worden met zeer zware en overvloedige neerslag, die overstromingen kunnen veroorzaken.

Naarmate de tijd verstrijkt, zal de neerslag zich uitbreiden naar het centrum van het land. Halverwege de middag kunnen Castilla-La Mancha, de Madrid regio en Castilië en León te maken krijgen met zeer zware buien, vergezeld van onweer en grote hoeveelheden neerslag in korte tijd.

Zondag kunnen het noordoosten van het vasteland, zoals Aragón, Catalonië, Navarra of het meest oostelijke Cantabrische gebied te maken krijgen met veel neerslag, maar de buien zullen in de loop van de middag afnemen. In het centrum van het land wordt verwacht dat het blijft regenen tot in de nacht van zondag op maandag.

De belangrijkste neerslag tot maandag wordt verwacht in het centrum van het land. De DANA in de Madrid regio en delen van Castilla-La Mancha kan regen tussen de 130 en 150 mm opleveren. In Madrid zijn er gele waarschuwingen voor overstromingen. Veel delen van het binnenland van het vasteland kunnen tot 100 mm neerslag krijgen, met als gevolg overstromingen op veel plaatsen omdat de regen in korte tijd valt.

Wat is een DANA eigenlijk? DANA is een afkorting voor ‘Depresión Aislada en Niveles Altos’ dat zich vertaalt naar “Geïsoleerde depressie op hoge niveaus”. Het is een atmosferische storing die wordt gekenmerkt door een lagedrukgebied op hoge niveaus in de atmosfeer. Dit lagedrukgebied veroorzaakt onstabiel weer, met kans op regen, onweersbuien en zelfs tornado’s. DANA’s komen het meest voor in de zomer, wanneer het contrast tussen de warme lucht van de tropen en de koelere lucht van de polen het grootst is. Ze kunnen echter het hele jaar door voorkomen.

Ga naar de inhoud