Komt er een veel hogere toeristenbelasting in Barcelona

Oeps ... foto ontbreekt!

Komt er een veel hogere toeristenbelasting in Barcelona

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Als het aan de gemeente Barcelona ligt zullen bezoekers die vanaf 2020 in de Catalaanse stad verblijven een veel hogere toeristenbelasting moeten betalen. De gemeente heeft aan de regionale overheid, de Generalitat, gevraagd om de wet te wijzigen zodat de stad tot wel meer dan zes euro per nacht kan gaan vragen.

Op dit moment hoeven toeristen alleen een speciale toeristentaks of belasting te betalen in de autonome deelregio’s Catalonië en de Balearen. Catalonië begon met het heffen van een toeristenbelasting in 2012 en was daarmee de eerste autonome regio van Spanje. Vier jaar later in 2016 begon men ook op de Balearen eilanden een speciale ‘ecotasa’ ofwel ecotaks te vragen, wat in feite hetzelfde is als een toeristenbelasting.

LEESTIP: Moet er toeristenbelasting betaald worden in Spanje

Net zoals in plaatsen in de Catalaanse provincies Gerona, Lerida en Tarragona dienen toeristen in Barcelona ook een toeristenbelasting te betalen die overigens anders en hoger is dan de rest van Catalonië. Als het echter aan de huidige gemeente ligt moet die belasting veel hoger worden en is het maximale dat men zou moeten betalen 6,25 euro per nacht terwijl het maximale nu 2,25 euro is.

Wat ook nieuw zou zijn is dat de extra 4 euro maximaal per nacht voor 100% naar de gemeentekas gaat terwijl de gemeente van de overige 2,25 euro net zoals nu 50% krijgt.

LEESTIP: Toeristenbelasting in Catalonië

Op dit moment zijn dit de toeristenbelastingen in Barcelona:

  • 2,25€ vijfsterrenhotels en vijfsterren+ hotels en luxe kamperen (EB1)
  • 1,10€ viersterrenhotels en viersterren+ hotels (EB2)
  • 2,25€ woningen voor toeristische gebruik (EB4)
  • 0,65€ Andere accommodaties (EB3)
  • 2,25€ Cruiseschepen meer dan 12 uur (CR1)0,65€ Cruiseschepen 12 uur of minder (CR2)
Ga naar de inhoud