skip to Main Content
Zo’n 500 hotels sluiten deuren in Spanje vanwege val Thomas Cook
123rf / Pixabay

Zo’n 500 hotels sluiten deuren in Spanje vanwege val Thomas Cook

MADRID – Net zoals andere landen waar veel Britse toeristen komen heeft ook Spanje te maken met de gevolgen van het faillissement van Thomas Cook. De directeur van de vereniging van hoteleigenaren heeft aangegeven dat zo’n 500 hotels na 6 oktober vroegtijdig hun deuren moeten sluiten.

Juan Molas, directeur van de Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos zegt dat er na de val van Thomas Cook nog voor minstens 200 miljoen euro rekeningen open staan. Slechts acht hotelketens hebben volgens Molas al 100 miljoen euro tegemoet. De Spaanse overheid moet ingrijpen om Spaanse fallisementen en ontslagen te voorkomen.

Van de 500 hotels zijn er 100 die exclusief afhankelijk waren van Thomas Cook terwijl er in de overige 400 hotels tussen de 30% en 70% klanten van de Britse reisorganisatie verbleven. 

Men verwacht de meeste problemen, hotelsluitingen en ontslagen na 7 oktober wanneer de verzekeringsmaatschappijen geen dekking meer geven. De meeste problemen zijn te verwachten op de Balearen en Canarische Eilanden waar zo’n 40% van de hotels te maken hebben met problemen na de val van Thomas Cook. Aan de Costa del Sol in Andalusië is dat zo’n 20% gevolgd door de costa’s in Catalonië en de Valencia regio met beide zo’n 10%. 

Men verwacht na 7 oktober hoofdzakelijk problemen op de Canarische Eilanden waar Thomas Cook en dochterondernemingen goed waren voor 30% van alle toeristen afkomstig uit Groot Brittannië, Duitsland, Nederland, België en Scandinavië.

Er stonden voor de Canarische Eilanden 1,3 miljoen vliegtuigstoelen gepland waarvan alleen al 350.000 naar Tenerife en 220.000 stoelen naar Lanzarote. Volgens Juan Molas zou het een goed idee zijn als de Spaanse regering met Ryanair zou bellen om hen te vragen om de basissen op Tenerife en Lanzarote niet te sluiten vanaf januari 2020. Het verlies van de Thomas Cook vliegtuigen kan voordelig zijn voor Ryanair.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. IK VIND DAT ERG VOOR DE REISSECTOR ZOU DAT INDIEN ZE WETEN WELKE HOTELS ER ZIJN GETROFFEN IN SPANJE AAN DE REIZIGER BEKEND GEMAAKT WORDEN OP EEN SITE OF ZO

 2. Er is een hoop mis en scheef gegroeid vooral in de toeristische sector. ik noem het kartel-vorming en terecht. Kijk maar weer eens dat hoe groter hoe kwetsbaarder het zal zijn. Dat de Spaanse regering hier geen aandacht aan besteed is mij wel duidelijk. Liever lui dan moe. En geen visie dat zeker. Komt waarschijnlijk door het klimaat. En dat zien we morgen of later dan wel weer. Te laat. Ik las pas iets over voorkeur behandeling voor eigen Spaanse burgers. Ja ja niet echt kloppend . Geen samenwerking tussen EU landen. Op vele fronten schiet Brussel tekort. Even terzijde aan wie dat ligt. Een falend beleid tot nu toe. Meer met zichzelf bezig zijn staat bovenaan.! Kapitaal verdwijnt en verdampt in de verkeerde binnenzak. Ik las in de reacties , boter bij de vis en daar sluit ik mij bij aan . Van alleen de lucht leven kan niemand voort bestaan met een onderneming. E.d.

 3. Je kunt ook de vraag stellen of het wel verstandig is van die hoteliers om je in zó grote mate afhankelijk te maken van slechts één grote klant.

  1. Die vraag is zeer terecht. Wat mij betreft hangen ze zich veel te veel op aan de Britse markt en zouden ze veel meer moeten diversificeren. Met de aankomende Brexit zal de Britse markt vermoedelijk toch wel sterk gaan afnemen.

 4. Waarom krijgen de hoteliers pas 3 maanden later hun geld? Dat is een enorm risico en mijns inziens nergens voor nodig. Boter bij de vis, zou ik zeggen.
  En wie heeft al die tijd het geld in zijn/haar bezit?

  1. Als Zzp’er maak ik regelmatig mee dat grote bedrijven tussen de 60 en 90 dagen gebruiken om een factuur te betalen..
   in de zakelijke branche is het redelijk normaal om de kleintjes te laten wachten op de centen.

 5. Wij hebben in ieder geval onze Thoma Cook reis bij reisorganisatie REAS uit Rotterdam gelijk laten omboeken naar TUI, ging uitstekend en morgen vliegen we naar Gran Canaria 🙂

  1. Probleem is dat de hotels pas na meer dan 3 maanden betaald worden. De hotels lopen nu dus ook de omzet uit het hoogseizoen mis. Dat zijn enorme klappen. De sluiting is dus vaak gedwongen omdat er geen geld meer is om de lopende rekeningen en salarissen te betalen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken