Vier aardbevingen achter elkaar in Navarra op grote afstand gevoeld

Vier aardbevingen achter elkaar in Navarra op grote afstand gevoeld
Beeld: Pixabay

Vier aardbevingen achter elkaar in Navarra op grote afstand gevoeld

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PAMPLONA – De autonome regio Navarra heeft in de nacht van woensdag op donderdag te maken gehad met vier aardbevingen binnen korte tijd waarvan de zwaarste een kracht had van 4,6 op de schaal van Richter die gevolgd werd door aardbevingen van 4,4 en 3,8 en 3,4 op de schaal van Richter. Alle aardbevingen hadden de gemeente Lizoáin als epicentrum en het was volgens de kranten mogelijk om deze bevingen op plaatsen ver weg van Navarra te voelen.

Er komen wel vaker aardbevingen voor in de autonome regio Navarra maar dit keer werden er vier achter elkaar geregistreerd waarvan de eerste een kracht van 4,6 op de schaal van Richter had waarna aardbevingen van 4,4 en 3,8 en 3,4 op de schaal van Richter volgden in de nacht van woensdag op donderdag. Uiteindelijk hebben er maar liefst 40 bevingen waarvan veel van lage intensiteit plaatsgevonden in Navara.

Volgens de krant konden de aardbevingen gevoeld worden in de gemeenten Tudela, Estella-Lizarra, Lesaka en Isaba in Navarra en de zwaarste aardbevingen zelfs tot in de provincies Huesca en Zaragoza in Aragón, San Sebastian in Baskenland, Logroño in La Rioja en zelfs in Barcelona en op andere plaatsen in Catalonië.

De aardbeving van 4,6 op de schaal van Richter vond volgens het Spaanse Geografisch Instituut (IGN) plaats om 00:02 uur gevolgd door de beving van 3,4 op de schaal van richter om 00:54 uur, 3,8 op de schaal van Richter om 1:37 uur en de beving van 4,4 op de schaal van Richter om 2:21 uur op slechts 1 km diepte.

LEESTIP: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.