De goedkoopste supermarkten van Spanje volgens de Vereniging van Consumenten OCU

De goedkoopste supermarkten van Spanje volgens de Vereniging van Consumenten OCU
Beeld: Freepik

De goedkoopste supermarkten van Spanje volgens de Vereniging van Consumenten OCU

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De verschillen tussen de supermarkten en supermarktketens kunnen enorm zijn in Spanje. Zo zijn er verschillen van meer dan 3.500 euro per jaar in uitgaven in de goedkoopste en duurste supermarkten van het land. Volgens een onderzoek van de OCU, de Vereniging van Consumenten van Spanje, is de goedkoopste supermarkt van het hele land de Dani keten in de provincie Granada. De duurste supermarkt van Spanje is de Sánchez Romero keten in Madrid.

De Spaanse Vereniging van Consumenten (OCU) heeft meer dan 1.000 supermarkten in 65 steden in Spanje vergeleken waarbij gekeken werd naar diverse basisproducten die in elk winkelwagentje wel te vinden zijn.  Daarnaast werd gekeken naar honderden andere producten die elke supermarkt in het assortiment heeft zoals verse groente en fruit, vlees, groente in blik en glas, drogisterij producten en schoonmaakproducten. In totaal heeft het team van de OCU duizenden prijzen van 238 producten vergeleken.

Jaarlijkse kosten

Gemiddeld geeft een Spaanse familie per jaar 4.409 euro uit aan aankopen in supermarkten, een daling van 11 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar heeft men opnieuw bij het onderzoek niet alleen gekeken naar merkproducten maar ook naar eigen merk producten gezien het feit dat dit segment steeds groter aan het worden is.

Al met al kan als conclusie getrokken worden dat er grote verschillen zijn in supermarktketens, de locatie van de supermarkten en diverse andere factoren als het op de prijzen aankomt. Het verschil tussen de goedkoopste supermarkt en duurste supermarkt van Spanje kan oplopen tussen de 1.073 en 3.500 euro per jaar.

Goedkoopste

Algemeen gezien kan de Alcampo als goedkoopste supermarktketen van Spanje gezien worden gevolgd door de Consum en Mercadona en daarna de Lidl en Aldi gevolgd door de Carrefour. In het rijtje van duurste supermarkten staat de Suma bovenaan gevolgd door Amazon (online), Supercor, Carrefour Express, Unide, Covirán, El Corte Inglés en Eroski City.

Landelijk gezien is de Alcampo het goedkoopste maar lokaal gezien is de supermarktketen Dani in Andalusië het goedkoopste. Daarna volgen de supermarktketens Más Ahorro, Tifer, Cash Fresh, Alcampo en Supeco. Bij de duurste supermarkten staat de keten Sánchez Romero bovenaan gevolgd door Sorli Discau, Supermercados Plaza, Suma, Amazon (online), Altoaragón en Jespac.

De goedkoopste steden om boodschappen te doen in supermarkten zijn Jerez de la Frontera, Almería, Castellón, Puertollano, Ciudad real en Zamora. Daartegenover staat dat de duurste steden Las Palmas de Gran Canaria en Getxo. Gekeken naar autonome regio’s zijn de Valencia regio, Murcia en Andalusië het goedkoopste terwijl de Balearen, Canarische Eilanden, Catalonië en Baskenland het duurste zijn.

Van de 227 vergeleken producten zijn er 102 in een jaar tijd goedkoper geworden maar stegen de prijzen van 125 producten in 12 maanden tijd. Met name de olijfolie maar ook frisdrank en sappen zijn duurder geworden vanwege de verhoogde btw op gesuikerde dranken. Citroenen en sinaasappels werden weer 10 procent goedkoper, net zoals bloemkool en sardientjes.

Ga naar de inhoud