Search
menu
Search

Is er kans op een tsunami bij La Palma vanwege de vulkaanuitbarsting?

Is er kans op een tsunami bij La Palma vanwege de vulkaanuitbarsting?
Beeld: Antena 3 (video sreenshot)

Is er kans op een tsunami bij La Palma vanwege de vulkaanuitbarsting?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Toen de Cumbre Vieja-vulkaan begon met de uitbarsting en de aswolk en de lava uit de vulkaan kwamen, werd in de Britse (sensatie) pers meteen geschreven dat er kans was op een tsunami. Tot nu toe was daar geen sprake van maar men vraagt het zich in Spanje nu ook af nu het lava de zee heeft bereikt en nieuw land aan het vormen is. Is er werkelijk kans op een tsunami of is dat sensatie?

Spanje heeft 7.500 kilometer aan kust en het is dus zeker een feit dat Spanje getroffen zou kunnen worden door een tsunami. Sterker nog, dit is al regelmatig gebeurd. De laatste grote tsunami vond plaats op 1 november van het jaar 1755 toen er zo’n 800 kilometer voor de kust van Cabo de San Vicente bij Portugal en nabij Andalusië een zeebeving (maremoto) plaatsvond en golven tussen de 6 en 20 meter naar de Portugese en Spaanse kust liet komen. Toen stierven er 5.300 mensen.

Maar terug naar de huidige vulkaanuitbarsting en seismische activiteit bij het Canarische Eiland La Palma. Moet men zich daar daadwerkelijk zorgen maken om een tsunami of niet? Experts menen dat er geen grond is om zich zorgen te maken want men sluit een tsunami met de huidige vulkanologische en seismische activiteit uit. 

Tsunami’s worden veroorzaakt door aardbevingen, vulkanen, kust- of ondergrondse aardverschuivingen, grootschalige explosies of zelfs meteorieten. Volgens het Spaanse Geografische Instituut (ING) is de kans bij Spanje op een tsunami het grootst bij een aardbeving onder zee ofwel een zeebeving of ondergrondse aardbeving. Daarna staan massale aardverschuivingen op de lijst gevolgd door vulkaanuitbarstingen.

Men sluit in dit geval uit dat er een tsunami zal plaatsvinden bij La Palma want de seismische activiteit vindt onder het eiland plaats en niet onder zee terwijl de lava die de zee in stroomt niet genoeg is en de snelheid daarvan te langzaam is om een tsunami te veroorzaken.

De laatste keer dat een tsunami plaatsvond bij de Canarische Eilanden is volgens wetenschappers meer dan 170.000 jaar geleden. Toen ontstond bij het eiland Tenerife een mega-tsunami waar de hele Canarische archipel en het Spaanse en Afrikaanse vasteland mee te maken had.

Tsunami-gevaar reëel

Steven N. Ward en Simon Day stelden in een onderzoeksartikel uit 2001 voor dat een Holocene verandering in de eruptieve activiteit van de Cumbre Vieja-vulkaan en een breuk op de vulkaan die tijdens een uitbarsting in 1949 werd gevormd de opmaat kunnen zijn voor een gigantische ineenstorting. Ze schatten dat zo’n ineenstorting tsunami’s zou kunnen veroorzaken over de hele Noord-Atlantische Oceaan en ernstige gevolgen zou hebben voor landen zo ver weg als Noord-Amerika. Later onderzoek heeft gedebatteerd of de tsunami nog steeds een aanzienlijke omvang zou hebben ver weg van La Palma, omdat de tsunami-golf snel in hoogte kan afnemen vanaf de bron en interacties met het continentaal plat de omvang ervan verder kunnen verkleinen. Lees meer hierover in DIT ARTIKEL op Wikipedia (Engels).

Ga naar de inhoud