Spanje is vanwege lavastroom in zee tot nu toe 17,2 hectare gegroeid

Spanje is vanwege lavastroom in zee tot nu toe 17,2 hectare gegroeid
Beeld: Opendata Cabildo de La Palma

Spanje is vanwege lavastroom in zee tot nu toe 17,2 hectare gegroeid

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – De lavastroom blijft op het Canarische Eiland La Palma in zee stromen en daar waar dit stolt vormt het eigenlijk nieuw land. Daarom wordt in de kranten gesproken over de groei van Spanje en La Palma met 17,2 hectare want sinds dat de lava de zee bereikte op 28 september is de delta die gevormd wordt 17,2 hectare groot, en dat in slechts 40 uur tijd.

De Cumbre Vieja-vulkaan is nog steeds actief en 12 dagen nadat deze uitbarstte heeft de lavastroom ook de Atlantische Oceaan bereikt. In haar pad heeft de lava voor veel ellende en vernieling gezorgd en zijn er 982 gebouwen waaronder ook huizen, kerken en scholen beschadigd of verwoest/bedekt door de lava. Er zijn ook 29,8 kilometer aan wegen beschadigd waarvan 27,4 kilometer compleet vernield zijn.

Op 19 september barstte de vulkaan en sindsdien is 338,3 hectare land, inclusief het nieuw stuk land in zee, bedolven met lava. In zee is het bedekte gebied inmiddels 17,2 hectare groot wat drie keer zoveel is als op dinsdagmiddag toen de lava ‘s morgens de zee bereikte. De groei gaat dus in sneltreinvaart waarbij de lava op verschillende punten ook al 24 meter dik is. Bekijk HIER een grote kaart met daarop het verloop van de lava. Deze foto’s worden elke dag bijgewwerkt met drone opnames.

Ga naar de inhoud