Mercadona moet opnieuw uitleggen waarom sinaasappels en mandarijnen niet uit Spanje komen

Mercadona moet opnieuw uitleggen waarom sinaasappels en mandarijnen niet uit Spanje komen
Beeld: Mercadona / web

Mercadona moet opnieuw uitleggen waarom sinaasappels en mandarijnen niet uit Spanje komen

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is niet de eerste keer en het zal ook niet de laatste keer zijn dat de grootste en populairste supermarktketen van Spanje, Mercadona, aan de klanten moet uitleggen waarom de sinaasappels niet uit Spanje komen, maar uit andere landen. Spanje wereldwijd bekend als sinaasappel- en mandarijnproducent, dus waarom kiest de Mercadona dan voor buitenlandse ‘naranjas’ en ‘mandarinas’? De schuld ligt deels bij de consumenten.

In de Spaanse supermarkten is het hele jaar door fruit en groenten verkrijgbaar, ook producten die buiten het seizoen zijn. Dit heeft ertoe geleid dat consumenten verwachten dat ze altijd hun favoriete producten kunnen kopen, ook als ze niet in het seizoen zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval met sinaasappels en mandarijnen, die in Spanje niet het hele jaar door worden geproduceerd. Mercadona, een van de grootste supermarktketens van Spanje, verkoopt zowel Spaanse als geïmporteerde producten.

Een Valenciaanse klant van Mercadona vond in haar supermarkt mandarijnen van Zuid-Afrikaanse oorsprong. Ze vroeg aan de keten waarom deze mandarijnen niet uit Spanje kwamen. Mercadona reageerde op het bericht op X (twitter) en legde uit dat mandarijnen en sinaasappels in Spanje niet het hele jaar door worden geproduceerd. Daarom verkoopt de keten ook mandarijnen en sinaasappels uit andere landen, zoals Zuid-Afrika, maar ook Argentinië en Brazilië.

Mercadona heeft in reactie op de X-vraag van een klant uitgelegd dat het alleen sinaasappels en mandarijnen uit andere landen importeert in de periode van midden augustus tot november. Dit is omdat de Spaanse productie van deze vruchten in deze periode is afgelopen, maar de consumenten willen wel sinaasappels en mandarijnen eten. Mercadona verkoopt in de periode van november tot augustus 100% Spaanse mandarijnen en sinaasappels, afkomstig uit verschillende delen van Spanje. Dit is het seizoen waarin mandarijnen en sinaasappels in Spanje worden geproduceerd.

Mercadona heeft in augustus bekendgemaakt dat het 200.000 ton Spaanse citrusvruchten heeft ingekocht van 2.500 Spaanse producenten. Deze vruchten waren vanaf november verkrijgbaar in de supermarkten in twee formaten: los en in netjes. Mercadona verkoopt verschillende soorten citrusvruchten, afhankelijk van de tijd van het jaar: Navelina, Navel, Navel Lane Late, Navel Powel en Valencia Late. Deze komen uit de volgende regio’s in Spanje: Valencia regio, Andalucía, Murcia, Catalonië en Canarische Eilanden.

Ga naar de inhoud