skip to Main Content
Buitenlandse inwoners van Orihuela Costa willen een eigen begraafplaats
Diario Informacion

Buitenlandse inwoners van Orihuela Costa willen een eigen begraafplaats

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Buitenlandse inwoners van Orihuela Costa willen een eigen begraafplaats

Diario Informacion

ALICANTE – Orihuela Costa is door veel buitenlanders van verschillende nationaliteiten gekozen als hun definitieve plaats om te wonen aan de Spaanse kust. Orihuela en Orihuela Costa hebben in de ogen van de buitenlandse residenten alles wat hun hartje begeert maar er ontbreekt in met name Orihuela Costa een ding: een eigen begraafplaats waar ook buitenlanders een laatste rustplaats kunnen vinden.

Er wonen in de omgeving van Orihuela Costa meer dan 30.000 buitenlanders, althans die buitenlanders die zichzelf hebben ingeschreven bij de gemeente. Verenigingen van buitenlanders hebben nu voor de zoveelste keer aan de gemeente gevraagd of er een eigen begraafplaats kan komen in Orihuela Costa.

Zeker op een dag als Allerheiligen (1 november) is een kerkhof een plaats waar men naartoe gaat om bloemen te leggen bij overleden familieleden. Buitenlanders die sterven in dit deel van de Costa Blanca hebben in hun woonplaats Orihuela Costa geen eigen begraafplaats waar overgebleven familieleden eventueel een graf kunnen bezoeken en waar gestorven buitenlanders een laatste rustplaats kunnen vinden.

We hebben het volgens de krant Diario Información over meer dan 100 nationaliteiten waaronder Britten, Duitsers, Scandinaviërs, Nederlanders en Belgen. Overleden buitenlanders hebben altijd de mogelijkheid om begraven te worden op de begraafplaats in Orihuela stad maar dat is meer dan 30 km landinwaarts en daarnaast vele malen duurder dan andere begraafplaatsen in de buurt.

Andere wijken zoals Hurchillo, San Bartolomé, Torremendo, Molins, La Murada, La Aparecida en Desamparados van de gemeente Orihuela hebben wel eigen begraafplaatsen maar Orihuela Costa nog steeds niet. De buurgemeente Torrevieja ontvangt daardoor ook steeds meer aanvragen van buitenlanders die hun familieleden daar willen begraven.

Vooralsnog ziet de gemeente Orihuela een begraafplaats in Orihuela Costa als niet iets belangrijks en daarnaast ook erg moeilijk om te realiseren. De gemeente heeft geen terrein in eigendom voor een begraafplaats en het ontbreekt aan alle basisfaciliteiten die nodig zijn voor een kerkhof in Orihuela Costa.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Wat een onzin om een eigen begraafplaats voor buitenlanders te willen.
  Moeten de buitenlanders in NL of de UK eens willen, is het land te klein.

 2. Beetje raar verhaal Rudy.
  Ik voel me totaal geen gast in Spanje.
  Ik betaal ook alle belastingen,spaanse huur,gas ,water en licht.
  Ik vind dat de mensen die maar blijven doorzeveren over het te gast zijn in Spanje,dat is gewoon niet gerechtvaardigd
  De mensen die op vakantie komen,ja die zijn te gast.
  Diegenen die ervoor gekozen hebben om permanent hier te wonen,dat zijn inwoners van Spanje.
  En zo zit het.

  1. Zo zie ik het ook Rob.
   Iemand die te gast is, blijft tijdelijk, mensen die permanent hier wonen, zijn gewoon inwoners van Spanje. Als je er lang genoeg woont kan je zelfs een Spaans paspoort krijgen, dus hoezo ¨gast¨?
   En mensen die niets bijdragen, dat die zich wellicht gast voelen, dat kan ik dan nog begrijpen.

  2. Inderdaad, mensen die definitief in een ander land of een andere regio gaan wonen zijn geen gasten maar dorps- of stadsgenoten. Ze worden dan ook terecht verondersteld zich aan te passen aan de lokaal geldende wetten en gewoonten. De problemen beginnen meestal wanneer ze afwijkende eisen gaan stellen. Zoals hier voorgesteld lijkt een begraafplaats in Orihuela Costa verantwoord maar dat de autochtone bewoners géén vragende partij zijn is toch wel eigenaardig. Een ‘eigen’ begraafplaats voor immigranten lijkt me al helemaal te gek.

 3. Een begraafplaats voor buitenlanders ? Neen . Er zou wel een algemene begraafplaats mogen komen ( maar nieuwbouw heeft voorrang denk ik , brengt meer geld op ) .
  Het is een feit dat Orihuela Costa de melkkoe is van Orihuela stad .
  Financieel zorgt Orihuela Costa voor 66% van de inkomsten van Orihuela terwijl ze ongeveer 12% investeringen terug krijgt ( ondanks de beloften van het huidig bestuur ) .
  Voor het volledig grondgebied van Orihuela Costa is 1 ambulance beschikbaar , de wegen liggen er bij in heel slechte staat , geen cultureel centrum , elke M² word volgebouwd , kortom het gebied Orihuela Costa word qua voorzieningen volledig genegeerd .

 4. Totale waanzin natuurlijk . Onder de grond zijn we allemaal gelijk. Er bestaan geen buitenlanders onder de grond. Alleen doden.

 5. Wie ervoor kiest zijn/haar laatste levensjaren te slijten in een ander land dat het “geboorteland”, zorgt ofwel voor voldoende kapitaal om zijn/haar lichaam te laten “repatriëren”, of accepteert zijn/haar “nieuwe” land als laatste rustplaats.

 6. Wanneer gaan buitenlanders eens beseffen dat zij in Spanje ,gast, zijn en zich ,een beetje , moeten aanpassen aan de gebruiken, regelingen en wetgevingen te plaatse?

 7. Titel is nogal misleidend. Alsof dit uitsluitend voor buitenlanders zou moeten zijn. Dat men een begraafplaats vraagt in Orihuela Costa, is een gerechtvaardigde vraag.

  1. Wanneer er speciaal voor de buitenlanders een begraafplaats wordt gevraagd zou ik het ook als instantie afkeuren. Als er voor ieder die in Oriuhela Costa woont daar een laatste rustplaats komt in plaats van 30 km verder, is het niet meer dan normaal dat de instantie een oplossing zoekt. Temeer omdat omliggende plaatsen eel deze voorziening hebben.

  2. Nee hoor, het oorspronkelijke artikel (zie link in de tekst) praat uitsluitend over buitenlanders die daarom vragen. Blijkbaar vragen de Spanjaarden er niet naar en gaan zij wel naar Orihuela (geen idee). In het hele Spaanse artikel wordt alleen geschreven over buitenlandse inwoners dus vandaar de titel 😉

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken