Gaat Spanje Italië achterna met een verbod op extra kosten handbagage Ryanair en Wizz Air?

Ryanair.es
Beeld: Ryanair.es

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Vanaf 1 november moeten de passagiers die geen priority bijboeken op een Ryanair of Wizz Air vlucht een extra bedrag betalen voor het meenemen van handbagage. De Italiaanse autoriteiten zijn van mening dat dit niet mag omdat er een valse verkoopprijs wordt gegeven waardoor concurrentie moeilijker is en de passagier in feite bedonderd wordt en verbieden de nieuwe regeling. Gaat Spanje iets soortgelijks doen?

Vanaf 1 november gaat Ryanair haar kofferbeleid voor de tweede keer dit jaar veranderen om, naar eigen zeggen, het instapproces te versnellen en vertragingen te voorkomen. Vanaf deze dag mogen er nog maar 95 passagiers twee stuks handbagage meenemen aan boord en dan alleen als men priority bijgeboekt heeft. Daarnaast dienen non-priority passagiers te betalen voor het meenemen van de rolkoffers en deze af te geven bij de incheckbalie.

Italië

De Italiaanse autoriteiten zijn echter van mening dat deze extra kosten in de eindprijs moeten zitten om zo de reële prijs kenbaar te maken zodat er een reële concurrentie kan plaatsvinden omdat dan de prijzen tussen vliegmaatschappijen vergeleken kunnen worden. Het verbod van de extra kosten voor twee stuks handbagage en het extra bijbetalen voor een tweede handbagage koffer in het bagageruim geldt voor zowel Ryanair alsook Wizz Air.

Ryanair en Wizz Air mogen nu tijdelijk in Italië geen extra kosten rekenen voor het meebrengen van een handbagage koffer en dienen deze hetzij in de cabine hetzij in het bagageruim gratis mee te nemen.

Spanje

In Spanje wordt ook geklaagd en heeft men aangegeven het nieuwe kofferbeleid te onderzoeken. De Spaanse consumentenbond FACUA zegt dat de nieuwe regeling van Ryanair in strijd is met de Spaanse en internationale regels voor de luchtvaart en heeft klachten ingediend bij verschillende instanties in Spanje.

Ook het Spaanse ministerie van Ontwikkeling heeft enkele maanden geleden al aangekondigd met Ryanair te willen praten over het nieuwe kofferbeleid. Het is niet bekend of die bijeenkomst al heeft plaatsgevonden maar het ministerie wil dat Ryanair zich houdt aan de Europese en vooral Spaanse luchtvaartnavigatie wetten. Men heeft in Spanje aangegeven dat Ryanair wordt onderzocht als de maatschappij in strijd met de nationale regelgeving handelt.

In de Spaanse “Ley de Navegación Aérea” staat dat “el transportista estará obligado a transportar de forma gratuita en cabina como equipaje de mano los objetos y bultos que el viajero lleve consigo” ofwel “de vervoerder is verplicht om de voorwerpen en bagage die de reiziger in de cabine meeneemt gratis als handbagage te vervoeren”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

11
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
FGM.Koopmans

Alle goedkope aanbieders zijn al geruime tijd bezig de ticketprijs op te schroeven door voor alle extraatjes je ook extra te laten betalen. Vlieg al jaren met TRANSAVIA maar ook deze maatschappij haalt de zelfde trucjes uit.

Michiel

Ik vind het een goede zet van Ryanair. Boarden gaat veel sneller als weinig mensen handbagage hebben, en dat al eerder hebben ingecheckt. Mensen kunnen nog steeds handbagage meenemen alleen een kleiner formaat. Misschien kan Ryanair korting geven als je geen rolkoffer meeneemt, ik wed dat het merendeel het doet, meeste mensen willen voor bodemprijs van a naar b.

Annemarie

Waar haal je een koffer van dat formaat vandaan.? Moeten miljoenen reizigers nieuwe koffers gaan kopen? Liever meer betalen , inplaats van dit soort gedoe.

Jolanda

Ikzelf heb geen problemen met de prijsverhoging, ik betaalde toch al extra voor priority (dus om mijn koffertje in het vliegtuig mee te kunnen nemen) en voor stoelreservering. waar ik wel van baal is dat mijn 2e handbagage waar ik dus extra voor betaal ineens maar 42 cm ipv 55 cm lang mag zijn.

Anoniem

De allerbeste keuze is toch om massaal te weigeren nog bij Ryanair te boeken.

C.J.R.

Dat is nu juist de beste keuze. Deze maatschappij komt telkens weer met nieuwe uitvindingen om daarmee toch de prijs op te schroeven. Volgens mij hanteren ze een vorm van salamie-tactiek of kruideniers mentaliteit.

Wizza

Baalde ook van die prijsverhoging. Wat een onzin die drogreden van snellere instaptijden. Het is gewoon een ordinaire prijsverhoging van Ryanair. Maar ja, ze blijven nog steeds een van de goedkoopste maatschappijen.

Simon

Waarom wil men goedkoop vliegen en slecht behandeld worden?? Vlieg zelf iedere maand met Transavia en KLM. Betaal wat meer maar ik ben dik tevreden.
Mijd Ryanair, buit personeel uit…..

Lia

Transavia wil ook voor handbagage laten betalen. Tip koop een vissersvest of maak je jas met grotere zakken of koop een jas tas. Stp je daar je spullen in.

Juan74

Ha ha ha da´s een goeie ja.
Even afgezien van de mode flater bij een vissersvest, kunnen ze er denk ik niets van zeggen. Alleen bij de beveiliging check ff aan en uit doen en je bent klaar.

jjm

haha laten ze je straks betalen voor de kleding die je aan hebt.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.