Gaat Spanje Italië achterna met een verbod op extra kosten handbagage Ryanair en Wizz Air?

Oeps ... foto ontbreekt!

Gaat Spanje Italië achterna met een verbod op extra kosten handbagage Ryanair en Wizz Air?

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 1 november moeten de passagiers die geen priority bijboeken op een Ryanair of Wizz Air vlucht een extra bedrag betalen voor het meenemen van handbagage. De Italiaanse autoriteiten zijn van mening dat dit niet mag omdat er een valse verkoopprijs wordt gegeven waardoor concurrentie moeilijker is en de passagier in feite bedonderd wordt en verbieden de nieuwe regeling. Gaat Spanje iets soortgelijks doen?

Vanaf 1 november gaat Ryanair haar kofferbeleid voor de tweede keer dit jaar veranderen om, naar eigen zeggen, het instapproces te versnellen en vertragingen te voorkomen. Vanaf deze dag mogen er nog maar 95 passagiers twee stuks handbagage meenemen aan boord en dan alleen als men priority bijgeboekt heeft. Daarnaast dienen non-priority passagiers te betalen voor het meenemen van de rolkoffers en deze af te geven bij de incheckbalie.

Italië

De Italiaanse autoriteiten zijn echter van mening dat deze extra kosten in de eindprijs moeten zitten om zo de reële prijs kenbaar te maken zodat er een reële concurrentie kan plaatsvinden omdat dan de prijzen tussen vliegmaatschappijen vergeleken kunnen worden. Het verbod van de extra kosten voor twee stuks handbagage en het extra bijbetalen voor een tweede handbagage koffer in het bagageruim geldt voor zowel Ryanair alsook Wizz Air.

Ryanair en Wizz Air mogen nu tijdelijk in Italië geen extra kosten rekenen voor het meebrengen van een handbagage koffer en dienen deze hetzij in de cabine hetzij in het bagageruim gratis mee te nemen.

Spanje

In Spanje wordt ook geklaagd en heeft men aangegeven het nieuwe kofferbeleid te onderzoeken. De Spaanse consumentenbond FACUA zegt dat de nieuwe regeling van Ryanair in strijd is met de Spaanse en internationale regels voor de luchtvaart en heeft klachten ingediend bij verschillende instanties in Spanje.

Ook het Spaanse ministerie van Ontwikkeling heeft enkele maanden geleden al aangekondigd met Ryanair te willen praten over het nieuwe kofferbeleid. Het is niet bekend of die bijeenkomst al heeft plaatsgevonden maar het ministerie wil dat Ryanair zich houdt aan de Europese en vooral Spaanse luchtvaartnavigatie wetten. Men heeft in Spanje aangegeven dat Ryanair wordt onderzocht als de maatschappij in strijd met de nationale regelgeving handelt.

In de Spaanse “Ley de Navegación Aérea” staat dat “el transportista estará obligado a transportar de forma gratuita en cabina como equipaje de mano los objetos y bultos que el viajero lleve consigo” ofwel “de vervoerder is verplicht om de voorwerpen en bagage die de reiziger in de cabine meeneemt gratis als handbagage te vervoeren”.

Ga naar de inhoud