skip to Main Content
Verkoop personenauto’s met dieselmotoren flink gedaald in Spanje
Pixabay

Verkoop personenauto’s met dieselmotoren flink gedaald in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Verkoop personenauto’s met dieselmotoren flink gedaald in Spanje

Pixabay

MADRID – Is het de slechte reputatie die de dieselmotoren nu (terecht of onterecht) hebben? Is het de prijsverhoging van de dieselbrandstof? Is het de aankomende accijnsverhoging in Spanje op diesel of zijn er andere elementen die ervoor hebben gezorgd dat de afgelopen jaren de verkopen van personenwagens met dieselmotoren flink zijn gedaald.

Sinds 2016 zijn er 20% minder personenauto’s met dieselmotoren verkocht in Spanje. Eigenlijk vond die daling al plaats sinds 2012 toen de dieselmotoren nog goed waren voor 68,9% van het wagenpark in Spanje en dat daalde naar 56,9% in 2016 maar in 2018 is blijven hangen op een aandeel van 37,3%.

Het tegenovergestelde is gebeurd met de personenauto’s met benzinemotoren waarbij de verkopen juist gestegen zijn de afgelopen jaren. In 2012 was het aandeel van benzinemodellen in Spanje nog 29,6% maar is dat in 2018 gestegen naar 55,5%.

De laatste jaren is er echter ook een stijging waargenomen van personenwagens op alternatieve brandstoffen zoals elektrisch, hybride, flex, aardgas, zonne-energie, biodiesel of waterstof. Het is echter een kleine stijging van 1,5% in 2012 naar 7,2% in augustus 2018. Sinds 2016 zijn de personenwagens op alternatieve brandstoffen echter verdubbeld van 3,1% in 2016 naar de huidige 7,2% in 2018.

De prijsverhogingen van de diesel zijn zeker een van de boosdoeners wat betreft de terugval in verkopen van wagens met dieselmotoren. In 2018 is de dieselbrandstof met 9% gestegen maar vergeleken met enkele jaren geleden is dat vele malen hoger.

Er zit daarnaast een hogere accijns aan te komen voor de dieselbrandstof om deze gelijk te trekken met benzine. Volgens de Spaanse regering zou dat inhouden dat met een gemiddeld aantal kilometers van 15.000 op jaarbasis de prijsstijging voor dieselrijders zo’n 3,30 euro per maand zal zijn.

Ook is de negatieve houding van bedrijven, overheden en instanties tegenover dieselmotoren niet echt positief voor de verkoop van personenwagens die op diesel rijden. Daarbij moeten dan nog de schandalen worden opgeteld bij diverse bekende autoproducenten.

De daling van de dieselmotoren in Spanje is echter een Europese tendens aangezien in heel Europa de verkopen van personenwagens met dieselmotoren achteruit zijn gegaan met zo’n 17% waarbij er nu een marktaandeel is van 37,9% diesel en 55,5% benzinemotoren. Slechts 6,5% in Europa heeft een alternatieve aandrijflijn zoals elektrisch, hybride, aardgas of LPG.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Uitstoot van verbrandingsmotoren is en blijft slecht voor iedereen. Roken in de buitenlucht ook zeer slecht. Alles wat men inademt aan toxische deeltjes is een regelrechte ramp voor het lichaam van mens en dier. De hele natuur is vergeven van uitstoot en lozingen. Vulkaan uitbarstingen en industriele rampen er nog bovenop. Tja ! Het is hoog tijd om op grote schaal vervuiling en uitstoot uit te bannen en verder de lozingen per direct aan te pakken. Dan zal herstel zijn intrede doen en merkbaar zijn voor iedereen. We leven met z,n allen op deze planeet wat valt er nog te zeggen . Het is de realiteit.

 2. en belast het milieu amper ???????????????????????????????????
  2 woorden ; Tsjernobyl en Fukushima.
  De milieuramp viel daar inderdaad heeeeeel erg mee.

 3. Alle landen weer aan de kernenergie (is veilig en schoon en belast het milieu amper) en met de stroom waterstof produceren die dan voor auto’s, vrachtwagens en schepen gebruikt kan worden.
  Want ook al denkt met dat windmolens en zonnepanelen ‘schoon’ zijn, de bouw ervan en alle productie capaciteit die daar mee gemoeid is en dan ook nog eens het transport kost weer bergen met energie. En daar waar een windmolen aan het einde van zijn economische levensduur (heeft dan nog maar amper zijn eigen CO2 footprint terrug verdiend) not te recycelen is zijn de zonnenpanelen aan het einde van hun levensduur wel een probleem. Het geeft enorme bergen met afval waar ook nu nog niemand aan denkt.

  Nee, de millieu lobby is ingepakt door de ‘wind’ lobby (vooral in Nl.) en het valse idee dat zonnenpanelen goed zijn en dus komen de andere echt millieu vriendelijkere manieren van energie opwekking en opslag in het verdom hoekje te zitten.

  1. en belast het milieu amper ???????????????????????????????????
   2 woorden ; Tsjernobyl en Fukushima.
   De milieuramp viel daar inderdaad heeeeeel erg mee.

 4. Beste Niels

  Thuis op laden in Nederland is niet voor iedereen mogelijk.
  Voor wie het wel mogelijk is en je hebt optimale omstandigheden,
  Duurt het 10 jaar voor je de investering terug hebt verdiend.
  En dan is de auto allang versleten.

  1. Dat opladen komt heus in orde. Alle landen zijn bezig met oplaadpalen te plaatsen.
   Toen men in de tijd begon met fossiele motoren waren er ook niet op elke straathoek benzinestations te bekennen.

 5. Omdat machines niet het verschil waarnemen tussen Fe- hybride en cadmium worden alle accu’s gewoon gestort in oude uraniummijnen bij het asbest, dit is omdat cadmium in geen geval inhebt grondwater mag komen.
  Omdat cadmium onze calcium in de botten direct gaat vervangen en is een van de giftigste stoffen op aarde.

  De recyclingbussen om er batterijen in te doen hebben dan ook geen ander doel dan om de filters in de reininginstallaties niet al bij voorbaat te doen vervuilen met cadmium , een dergelijk filter kost 10.000 euro per stuk, en er zitten er 16 achter elkaar in een schoorsteen.
  Zo gaat dat dus

  1. U heeft even gecheckt bij nl/wetenschappen…toch even verder zoeken want u gaat wel kort door de bocht.
   Cadmium is een kostbare stof.
   Batterijen vd eerste generatie en zijn vh type ni-cd deze worden minder gebruikt wegens het bekende “geheugen-effect”. U suggereert dat enkel Tesla op de markt is maar zowa elk automerk heeft ondertussen wel een elektrisch of een hybride motor in zijn gamma en allen met li-ion batterijen vd 2de en derde generatie.
   Als we uw redenering volgen dan moet men ook maar bvb de elektrische centrales op kolen sluiten want die stuwen rechtstreeks cadmium in de atmosfeer die u en ik inademen
   Plaats uw diesel verstokende auto in een afgesloten garage en in een andere een elektrische. Laat beide motoren draaien: ik zal wel bij de laatste blijven staan en u in de eerste… veel geluk!
   Ps: ik bezit een auto op diesel (euro 4)… maar zal zeer zeker overschakelen op elektrisch binnen de 3j
   U moet de regering niet geloven maar ik ruik en zie wat fossiele motoren veroorzaken daar hoef ik geen bijkomende uitleg van regeringen of wetenschappers van te hebben.

 6. Het is puur zakken vullen, geregistreerd door de E.U
  Maar ze zullen toch wat anders moeten verzinnen.
  De kleine aantallen Tesla,s zetten geen zoden aan de dijk, worden met heel veel subsidie geleverd, en voor een belangrijk deel doorgeleerd naar de omringende landen, waar Sinterklaas onbekend is.
  Het beste is stoppen met het creëren van batterij kerkhoven en peperdure oplaadpaaltjes.
  Maar voorlopig eens starten met de bouw van een paar honderd waterstof pompstations.
  Uiteraard landelijk verspreid.
  Als de grote benzinemaatschappijen de handen in een slaan, moet dit mogelijk zijn.
  Zet hier gezamenlijk de schouders onder.
  Regeren is vooruitzien.
  Voorlopig blijf ik diesel rijden, het huidige alternatief is onvoldoende , en nog ongunstiger voor het milieu, al wil men ons anders doen geloven.

  1. Waterstof? Dus heel veel energie verbruiken om waterstof te maken en dit door de olie maatschappijen aan ond laten verkopen voor heel veel geld? Terwijl je met een volledig elektrische auto thuis of in de straat kan laden, op zonne energie……

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken