Verkoop personenauto’s met dieselmotoren flink gedaald in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Verkoop personenauto’s met dieselmotoren flink gedaald in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Is het de slechte reputatie die de dieselmotoren nu (terecht of onterecht) hebben? Is het de prijsverhoging van de dieselbrandstof? Is het de aankomende accijnsverhoging in Spanje op diesel of zijn er andere elementen die ervoor hebben gezorgd dat de afgelopen jaren de verkopen van personenwagens met dieselmotoren flink zijn gedaald.

Sinds 2016 zijn er 20% minder personenauto’s met dieselmotoren verkocht in Spanje. Eigenlijk vond die daling al plaats sinds 2012 toen de dieselmotoren nog goed waren voor 68,9% van het wagenpark in Spanje en dat daalde naar 56,9% in 2016 maar in 2018 is blijven hangen op een aandeel van 37,3%.

Het tegenovergestelde is gebeurd met de personenauto’s met benzinemotoren waarbij de verkopen juist gestegen zijn de afgelopen jaren. In 2012 was het aandeel van benzinemodellen in Spanje nog 29,6% maar is dat in 2018 gestegen naar 55,5%.

De laatste jaren is er echter ook een stijging waargenomen van personenwagens op alternatieve brandstoffen zoals elektrisch, hybride, flex, aardgas, zonne-energie, biodiesel of waterstof. Het is echter een kleine stijging van 1,5% in 2012 naar 7,2% in augustus 2018. Sinds 2016 zijn de personenwagens op alternatieve brandstoffen echter verdubbeld van 3,1% in 2016 naar de huidige 7,2% in 2018.

De prijsverhogingen van de diesel zijn zeker een van de boosdoeners wat betreft de terugval in verkopen van wagens met dieselmotoren. In 2018 is de dieselbrandstof met 9% gestegen maar vergeleken met enkele jaren geleden is dat vele malen hoger.

Er zit daarnaast een hogere accijns aan te komen voor de dieselbrandstof om deze gelijk te trekken met benzine. Volgens de Spaanse regering zou dat inhouden dat met een gemiddeld aantal kilometers van 15.000 op jaarbasis de prijsstijging voor dieselrijders zo’n 3,30 euro per maand zal zijn.

Ook is de negatieve houding van bedrijven, overheden en instanties tegenover dieselmotoren niet echt positief voor de verkoop van personenwagens die op diesel rijden. Daarbij moeten dan nog de schandalen worden opgeteld bij diverse bekende autoproducenten.

De daling van de dieselmotoren in Spanje is echter een Europese tendens aangezien in heel Europa de verkopen van personenwagens met dieselmotoren achteruit zijn gegaan met zo’n 17% waarbij er nu een marktaandeel is van 37,9% diesel en 55,5% benzinemotoren. Slechts 6,5% in Europa heeft een alternatieve aandrijflijn zoals elektrisch, hybride, aardgas of LPG.

Ga naar de inhoud