300 koperen en bronzen vazen gestolen op begraafplaats Baskenland

Oeps ... foto ontbreekt!

300 koperen en bronzen vazen gestolen op begraafplaats Baskenland

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BILBAO – Terwijl op Allerheiligen op 1 november veel Spanjaarden naar de begraafplaatsen gaan om bloemen te leggen op de graven van familie en bekenden, zijn er ook mensen die misbruik maken van de situatie en alles wat ze kunnen gebruiken stelen. Voor de dieven maakt het blijkbaar niet uit waar ze dat doen of welk leed ze veroorzaken.

In de Baskische gemeente Galdakao (Bilbao) hebben dieven meer dan 300 koperen en bronzen vazen gestolen op de lokale begraafplaats. Dat gebeurde in de week van ‘Todos los Santos’ ofwel Allerheiligen op 1 november. Veel familieleden die op deze dag bloemen kwamen leggen op een graf kwamen er achter dat de vazen waren verdwenen.

Een van de getroffen personen doet melding van diefstallen van de bronzen vazen op de graven van haar moeder en haar schoonmoeder. De vazen, die vaak vast zitten, zijn losgerukt of geslagen. Anderen hebben geluk want hun vazen staan er nog omdat deze niet van brons of koper zijn. 

Om diefstallen in de toekomst te voorkomen hebben veel mensen besloten de nu gestolen bronzen en koperen vazen te vervangen voor vazen van een ander materiaal, in veel gevallen van plastic wat er niet zo mooi uit ziet volgens velen.

Het is niet de eerste keer dat er vazen worden gestolen op een begraafplaats. Dat gebeurde in 2018 ook al in de regio Madrid waar toen 400 koperen en bronzen vazen werden gestolen. 

Ga naar de inhoud