Aantal 500-eurobiljetten in omloop in Spanje op dieptepunt

Aantal 500-eurobiljetten in omloop in Spanje op dieptepunt
Beeld: Pixabay

Aantal 500-eurobiljetten in omloop in Spanje op dieptepunt

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 27 januari 2019 worden er door de Spaanse Centrale Bank geen nieuwe 500-eurobiljetten meer in omloop gebracht maar dat wil niet zeggen dat deze er niet meer zijn. Ook wil dit niet zeggen dat de 500-eurobiljetten niet meer geldig zijn want ze blijven gewoon een geldig betaalmiddel, er worden alleen geen nieuwe 500-eurobiljetten meer gedrukt en in roulatie gebracht. 

Omdat de 500-eurobiljetten als ‘crimineel betaalmiddel’ gezien worden binnen de EU heeft men in 2016 reeds besloten in 2019 te stoppen met de 500-eurobiljetten. Jaren geleden werden de 500-eurobiljetten in Spanje ‘binladen’ (toen deze nog leefde) genoemd omdat iedereen wist dat ze bestonden maar veel mensen er nooit een gezien hadden laat staan in bezit heeft gehad. Dat is niet alleen in Spanje het geval maar in de hele euregio waar meer dan 50% van de inwoners heeft aangegeven dat ze nog nooit een 500 euro biljet hebben gezien.

Ook de Spaanse belastingdienst weet dat er nog heel veel 500 euro biljetten in omloop zijn en meent dat deze bij een klein maar rijk deel van de bevolking in handen is. Veel van deze 500 euro biljetten zijn ‘verstopt’ want het is geld dat makkelijk te verplaatsen is vanwege de waarde en lage gewicht per biljet.

Volgens de recente gegevens van de Banco de España waren er in september nog steeds 19,2 miljoen 500-eurobiljetten in omloop in Spanje wat het laagste aantal is sinds april 2002. De totale waarde van deze miljoenen 500-eurobiljetten stijgt naar bijna 9,6 miljard euro terwijl dit in augustus nog iets meer dan 9,7 miljard euro was.

Terwijl het aantal 500-eurobiljetten is gedaald steeg dit aantal bij de 50-eurobiljetten waarvan er nu in Spanje bijna 1,3 miljard in omloop zijn met een waarde van 64,5 miljard euro.

Het aantal 200-eurobiljetten in omloop bleef ongeveer gelijk in september met 5,4 miljoen exemplaren en een waarde van iets meer dan 1 miljard euro. Het verschil tussen de gedistribueerde 100-eurobiljetten en die in september werden ingetrokken is gelijk gebleven omdat er meer 100-eurobiljetten werden ingeleverd dan in omloop werden gebracht, een verschil van 102 miljoen stuks, 1 miljoen meer dan in augustus.

Er zijn op dit moment 1,5 miljard 10-eurobiljetten in omloop in Spanje en 2,1 miljard 20-eurobiljetten, stijgingen van respectievelijk 7 en 14 miljoen stuks.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.