Grote verschillen in premies uitvaartverzekering in Spanje

Grote verschillen in premies uitvaartverzekering in Spanje
Beeld: Freepik

Grote verschillen in premies uitvaartverzekering in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de prijsvergelijker Rastreator verschillen de premies voor een uitvaartverzekering enorm in de verschillende autonome regio’s. Er zijn verschillen van 50% aangetroffen tijdens het vergelijken van de premies voor een ‘seguro de decesos’ wat op dit moment de derde meest afgesloten verzekering is in Spanje.

Volgens de analyse heeft 41% van de Spanjaarden inmiddels een uitvaartverzekering afgesloten waarbij er meer vrouwen (49%) dan mannen (39%) een verzekering hebben afgesloten het afgelopen jaar.

Op dit moment is de uitvaartverzekering (seguro de decesos) de derde meest afgesloten verzekering achter de verplichte autoverzekering (seguro de coche) met 81% en de woningverzekering (seguro de hogar) met 71%. In Spanje zijn het de inwoners tussen de 55 en 65 jaar die de meest een uitvaartverzekering nemen gevolgd door de leeftijdsgroep 45 tot 55 jaar. 

Naturaverzekering

Veel verzekeringsmaatschappijen hebben in de voorwaarden staan dat ze niet uitbetalen in geval van een pandemie of epidemie maar vanwege de covid-pandemie hebben de meeste uitvaartverzekeraars hun polissen aangepast en keren ze wel uit. Het gaat in dit geval om een zogenaamde naturaverzekering.

Een natura uitvaartverzekering vergoedt de kosten van de uitvaart tot maximaal de hoogte van het verzekerd bedrag. Elke verzekeringsmaatschappij hanteert andere voorwaarden omtrent de kosten die onder de dekking van de verzekering vallen. Zo vallen bijvoorbeeld de grafrechten en de kosten voor een grafsteen of urn bij de ene maatschappij wel onder de dekking en bij de andere niet.

Beeld: Rastreator

Verschillen 

Vanwege het corona-jaar heeft men dit jaar een toename gemerkt van 12% wat betreft het afsluiten van een uitvaartverzekering. Maar er zijn voor wat betreft de te betalen premies grote verschillen te zien in Spanje dat onderverdeeld is in 17 autonome regio’s en 50 provincies. De gemiddelde premie is voor heel Spanje 153 euro.

La Rioja is volgens de vergelijkingslijst van Rastreator de duurste regio met 184,69 euro voor een uitvaartverzekering premie. Als tweede staat de provincie Lerida op de lijst met 181,56 euro gevolgd door Zamora met 174,26 euro, Cuenca met 173,51 euro, Cantabrië met 173, 32 euro, Barcelona met 171,43 euro, Gerona met 169,86 euro en Madrid met 167,68 euro.

De goedkoopste provincies in Spanje zijn Soria met 122,29 euro gevolgd door Ceuta met 122,78 euro, Cáceres met 134,72 euro, Ávila met 134,97 euro, Toledo met 135,55 euro, Tenerife met 136,54 euro en Murcia met 143,67 euro. 

De kosten van een begrafenis lopen ook sterk uiteen in Spanje maar liggen volgens de analyse tussen de 3.500 en 5.000 euro.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.