10x mooiste begraafplaatsen van Spanje voor ‘necroturismo’

Oeps ... foto ontbreekt!

10x mooiste begraafplaatsen van Spanje voor ‘necroturismo’

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Je hebt in Spanje veel soorten toerisme: strand, gastronomisch, natuur, cultuur, zuipen, feesten en nu ook … necroturismo in het Spaans of het toerisme naar begraafplaatsen. Het is niet iets dat alleen in Spanje gedaan kan worden uiteraard maar er is een groeiend aantal toeristen die geïnteresseerd zijn in een of meerdere bezoekjes aan beroemde, mooie en prachtig gelegen begraafplaatsen. In dit overzicht melden we slechts een kleine selectie van mooie begraafplaatsen die in Spanje te vinden zijn.

In Spanje zijn ontelbare begraafplaatsen te vinden, van groot naar klein, van saai en grijs naar mooi en kleurig. Al zullen de meningen van veel lezers en begraafplaats kenners weliswaar verdeeld zijn, we doen toch een poging om een lijst samen te stellen van de mooiste begraafplaatsen van Spanje. Deze top 10 lijst zal zeker niet compleet zijn en als je nog tips hebt laat het ons dan weten.

P1060220

1. El Cementerio Inglés (Málaga)

In Málaga is een van de oudste zoniet oudste begraafplaats te vinden die alleen voor engelsen bedoeld was. De Cementerio Inglés in Málaga is voor niet Katholieken bedoeld en dateert uit 1831 en werd daar gebouwd nadat een Engelse zeevaarder verdronk in de haven van de stad. Gezien het feit dat er toen alleen Katholieke begraafplaatsen waren werd de niet-Katholieke Engelse begraafplaats opgezet.

Cementerio de San Amaro

2. Cementerio de San Amaro (Galicië)

In Galicië vinden we een van de weinige begraafplaatsen waarbij alle graven uitzicht hebben op zee. De Cementerio de San Amaro in A Coruña, Galicië huisvest meer dan 20.000 personen waaronder zo’n 200 bekendheden. De enorm grote gemeente begraafplaats dateert uit 1812 en is onderverdeeld in drie delen: graven voor de normale inwoners, graven voor de religieuzen, graven voor de engelsen (niet-Katholieken).

CEMENTERIO DE LUARCA   -   LUARCA CEMETERY

3. Cementerio de Luarca (Asturië)

De begraafplaats van het dorp Luarca in Asturië is wellicht een van de mooist gelegen begraafplaatsen van Spanje. Op meerdere lijstjes is deze begraafplaats bovenaan te vinden en niet voor niets. Buiten het feit dat er mooie graven te zien zijn, is de ligging geweldig en kunnen degenen die hier hun laatste rustplaats hebben gevonden genieten van een mooi uitzicht over zee.

Cementerio redondo de Sayalonga

4. Cementerios de Sayalonga en Casabermeja (Málaga)

Deze kleine plaatsen in het achterland van de provincie Málaga hebben mooi gelegen en witgekalkte begraafplaatsen die de moeite zijn om eens te bezoeken. Beide begraafplaatsen liggen op een heuvel waarbij de graven trapsgewijs gelegen zijn om ervoor te zorgen dat de hier begraven personen een mooi uitzicht hebben. De begraafplaats van Casabermeja stamt uit 1707 en is daarmee een van de oudste van de regio. De begraafplaats van Sayalonga is weer speciaal te noemen omdat de graven rond gevormd zijn.

Cementerio de cambados

5. Cementerio de Cambados (Galicië)

Volgens velen is dit de mooiste, kleurrijkste en fascinerende begraafplaats van Spanje. Gelegen in de plaats Pontevedra in de regio Galicië, hoog boven het dorp waarbij men niet alleen kan genieten van de prachtige graven maar ook van de oude Gotische tempel uit de XVI eeuw.

Març_0042n

6. Cementerio de Montjuïc (Barcelona)

De begraafplaats hoog boven de stad Barcelona, op een kant van de Montjuïc berg in de Catalaanse hoofdstad Barcelona, is wellicht een van de meest bezochte begraafplaatsen van het land. Het gaat hier om een enorm grote modernistische begraafplaats waar monumentale graven te vinden zijn van ongekende dimensies en schoonheid maar ook duizenden nissen waar de normale personen begraven liggen. Op deze begraafplaats liggen diverse Catalaanse bekendheden begraven maar je zult een kaart nodig hebben om de begraafplaats te bekijken, er liggen immers meer dan 160.000 personen  begraven. Het is mogelijk om met de stadsbus of met de eigen auto door de begraafplaats te rijden en te genieten van de uitzichten over de stad en de haven.

Cementerio Sacramental de San Justo,San Millan y Santa Cruz 1847 (48)

7. Cementerio de San Justo (Madrid)

De San Justo begraafplaats ligt in de Madrileense wijk Carabanchel en is een van de grootste begraafplaatsen van de hoofdstad van Spanje. Pal naast deze begraafplaats ligt de Cementerio de San Isidro die minder groot is. De begraafplaats stamt uit het jaar 1846 toen men met de bouw begon van de begraafplaats die oorspronkelijk veel kleiner was maar gedurende jaren steeds groter werd. Er liggen op de begraafplaats tientallen bekendheden begraven waardoor een bezoekje zeker de moeite waard is. Op deze begraafplaats staan prachtig gedecoreerde en grote graven van beroemde en rijke mensen die samen met het gewone volk de cementerio delen.

kissdeath

8. Cementerio de Poblenou (Barcelona)

De begraafplaats van de wijk Poblenou in Barcelona is wellicht niet de mooiste begraafplaats van de stad en ook de ligging is niet de beste maar er is een ding wat deze begraafplaats zo bijzonder maakt. Naast dat deze cementerio uit het jaar 1775 stamt en daarmee een van de oudste van de stad is, staat er een beeld op een graf wat de titel heeft “beso de la muerte” ofwel de Kiss of death. Het beeld werd gemaakt door Jaume Barba die de vormen uit marmer haalde. Het beeld staat op het graf van de textiel zakenman Josep Llaudet Soler die in 1930 overleed, het jaar dat het beeld werd geplaatst.

Master of Puppets-2

9. Cementerio Militar Alemán (Extremadura)

In de gemeente Yuste is het mogelijk om een zeer mooi, in de natuur en tussen de bomen speciaal cementerio te bezoeken. Het gaat hier echter niet om een begraafplaats waar Spanjaarden begraven zijn maar Duitse militairen die ten tijde van de eerste (28 doden) en tweede (154 doden) wereldoorlogen in de omgeving en op veel andere plaatsen in Spanje overleden. De perfect in rechte lijnen geplaatste zwarte kruizen staan rustgevend tussen oude olijfbomen en zijn bedekt met groen gras.

Cementerio de Montánchez

10. Cementerio de Montánchez (Extremadura)

In Cáceres in de regio Extremadura vinden we de begraafplaats van Monánchez, gelegen direct onder de ruïnes van een Moors kasteel op een heuvel. De begraafplaats bevindt zich op meer dan 700 meter hoogte waardoor bezoekers een mooi uitzicht hebben over het landschap van Extremadura. De begraafplaats werd voor het eerst geopend in 1810 waarmee het een van de oudste van de deelstaat Extremadura is.

Ga naar de inhoud