Search
menu
Search

Garages even duur als huizen in San Sebastián: tot 160.000 euro voor een plaatsje

Garages even duur als huizen in San Sebastián: tot 160.000 euro voor een plaatsje
Beeld: Canva

Garages even duur als huizen in San Sebastián: tot 160.000 euro voor een plaatsje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SAN SEBASTIAN – Dat de huur- en koopprijzen in veel grote steden steeds surrealistischer zijn, wordt nog maar eens bewezen in de kustplaats San Sebastián in Baskenland. Voor een vaste parkeerplek betaal je er in sommige buurten net zoveel als voor een huis in een nabijgelegen gemeente.

Wie een vaste parkeerplaats in San Sebastián zoekt, is tegenwoordig best van goede komaf. Voor een plaatsje in een ondergrondse garage nabij het strand van La Concha lopen de prijzen op tot zo een 160.000 Euro. Dat is meer dan sommige woningen in nabijgelegen gemeenten als Pasaia of Usurbil.

Er zijn nog maar weinig plaatsen die effectief aan die prijs verkocht zijn. En toch leidt de schaarste er toe dat die prijzen steeds meer de norm zijn. “Als iemand een brede plaats, vlakbij het strand, onder zijn huis en zonder problemen om te manoeuvreren wil”, zegt Jaime Euba van het vastgoedbureau Areizaga, “dan moet hij goed weten dat de prijzen in San Sebastián de pan uit swingen”. Ook in buurten als Miraconcha of de calle Zubieta (een van de duurste straten van Spanje) is een parkeerplaats bijna onbetaalbaar. Er zijn appartementen die worden geschat op zo een 2 tot 2,5 miljoen Euro.

De “normale” prijs voor een parkeerplaats in het centrum ligt rond de 60.000 Euro. Zo een plaatsje is gewoonlijk ongeveer 5 meter lang en 2,5 meter breed. Alhoewel dat niet per se de norm is. De meerderheid van de parkeerplaatsen is smaller en vraagt de nodige behendigheid. Die kleinere plaatsen gaan de deur uit voor ongeveer 35.000 Euro. Je kan er echter lang niet met elke wagen terecht.

Iñigo Garaikoetxea, hoofd van vastgoedbureau Araxes verkocht de duurste garage tot nog toe tegen een prijs van 180.000 Euro. Die lag aan de voet van La Concha en was 48 vierkante meter groot, net genoeg voor drie wagens.

Het probleem van het centrum van San Sebastián (gebouwd in de 19e Eeuw) is dat veel gebouwen een houten structuur hebben waardoor het onmogelijk is ondergrondse parkings te bouwen. Veel van de gevels zijn bovendien beschermd. Bij renovaties brengt het dus niet op complexe ondergrondse werken uit te voeren.

Ga naar de inhoud