Search
menu
Search

LET OP: Grootste chemische rampenoefening ooit aan de Costa Dorada op 2 november

LET OP: Grootste chemische rampenoefening ooit aan de Costa Dorada op 2 november
Beeld: Interior Gencat / web

LET OP: Grootste chemische rampenoefening ooit aan de Costa Dorada op 2 november

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Op woensdag 2 november vindt in de provincie Tarragona de grootste oefening ooit plaats die een chemische ramp nabootst. Inwoners en bezoekers van Tarragona, Vila-seca, la Canonja, Salou, Vila-seca, La Pineda en Reus zullen om 18.30 uur de sirenes horen waarbij het dus NIET om een echte ramp gaat maar om een grootschalige oefening. Het toeval (of niet) wil dat op 2 november in heel Catalonië ook het ES-Alert systeem getest wordt waarbij iedereen een testbericht (PRUEBA) ontvangt op de mobiele telefoon. Onderaan dit artikel is de folder en zijn de video’s te zien (in het Spaans).

Bezoekers van de Costa Dorada en inwoners rondom de stad Tarragona weten natuurlijk al lang dat er veel chemische bedrijven en fabrieken zijn te vinden waaronder de grootste petrochemische installatie van Spanje. Drie jaar nadat een grote ontploffing bij een chemische fabriek zorgde voor een dode, is het tijd om alle geplaatst sirenes te testen. De rampenoefening is onderdeel van het ‘Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona’ waarbij dit keer een chloorlek met grote gifwolk wordt nagebootst.

In totaal zullen 20 van de 45 sirenes, die Protección Civil heeft in de omgeving van de fabrieken, afgaan. De Ponent-wijk in Tarragona, de wijken Covamar en Mirador de Salou, een deel van een industrieterrein in Reus en alle wijken van Canonja en Vila-seca inclusief de kustplaats La Pineda nemen deel aan de oefening of zullen ermee te maken krijgen. 

In totaal gaat het om 65.000 mensen die in dit gebied wonen die naast de sirenes ook te maken krijgen met een ES Alert bericht op de mobiel. Daarbij is het niet bekend of het om een tweede ES Alert bericht gaat of om het oorspronkelijke ES Alert bericht dat op 2 november in heel Catalonië (en Murcia, Madrid, Aragón, Navarra en Balearen) getest wordt zoals we HIER al beschreven.

De rampenoefening vindt plaats op woensdag 2 november vanaf 18 uur waarbij de sirenes om 18.30 uur zullen afgaan. Naast de bewoners van de getroffen omgeving doen ook bedrijven mee met deze grootschalige rampenoefening. Mocht je op dat tijdstip bijvoorbeeld in het pretpark PortAventura, Ferrari Land of bij de Decathlon of Carrefour in Tarragona zijn dan zul je merken dat de deuren en ramen dicht gaan en dat het zelfbeschermingsplan geactiveerd wordt waarbij iedereen moet binnenblijven.

ES Alert 2
ES-Alert 2 november: inwoners Murcia, Balearen, Madrid, Aragón, Navarra en Catalonië ontvangen test-bericht
Tussen 24 oktober en 16 november wordt het nieuwe waarschuwingssysteem ES-Alert getest in Spanje maar dat gebeurt per regio met op 2 november een testbericht in Murcia, Balearen, Madrid, Aragón, Navarra en Catalonië.
icoon2022www.spanjevandaag.com
folder
Ga naar de inhoud