De bekende Gulliver-speeltuin in Valencia is na grondige renovatie heropend

De bekende Gulliver-speeltuin in Valencia is na grondige renovatie heropend
Beeld: Ayuntamiento de Valencia

De bekende Gulliver-speeltuin in Valencia is na grondige renovatie heropend

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Er was eens een reus die zich te slapen legde in een droog rivierbed op het eiland Lilliput, terwijl honderden dwergen op hem klommen en van hem af roetsjten zonder hem wakker te maken. Deze eerste reis van Gulliver werd op zaterdagochtend werkelijkheid in Valencia. Dat gebeurde in het droge rivierbed van de Turia in de stad. De iconische speeltuin met glijbanen en klimtouwen heropende op vrijdag 28 oktober na een grote renovatie. Dit was precies op de verjaardag van de publicatie in 1726 van het beroemde boek van Jonathan Swift. Die wilde met het boek zijn sarcastische kritiek op de gebruiken van die tijd uiten, maar het boek werd ook erg populair bij kinderen. 

Victor is 38 jaar en hij herinnert zich dat hij elke zondag in de speeltuin kwam spelen. Op zaterdag kwam hij voor het eerst met zijn twee kinderen. ‘We hoopten dat het weer zou openen. Ik vond het heel leuk om er weer te zijn, hoewel ik nu wel meer gevaar zie’, zegt hij lachend. De speeltuin werd gesloten in de covid-19 pandemie en de gemeente gebruikte de sluiting om het bouwsel opnieuw te beschilderen. Maar al snel moest de speeltuin weer dicht, omdat het gebruikte materiaal intense jeuk veroorzaakte. Er was al een grote renovatie gepland, maar omdat de speeltuin nu toch dicht moest, werd deze eerder uitgevoerd. 

Deze keer zijn zowel volwassenen als kinderen erg blij. ‘Maar kijk Juanma! Je zwager staat helemaal alleen in de rij om van de glijbaan te gaan!’ brengt een vrouw verbaasd uit. Hij is niet de enige. Met het excuus om de kinderen in het oog te houden, of zelfs zonder het excuus nodig te hebben, roetsjen ook veel volwassenen van de reus naar beneden. 

Luisa is gekomen met haar moeder en haar twee kinderen. ‘Ze vinden het geweldig. Het is ook heel fijn dat het gratis is, er zijn bijna geen dingen meer zoals deze waar je niet meer voor hoeft te betalen. Zo sluit je niemand buiten, want er zijn families die zich het niet kunnen veroorloven.’ Aldus Luisa. Pau heeft met zijn acht jaar zijn mening klaar ‘Het is geweldig!!!’ 

Marco is het helemaal met hem eens, terwijl hij op zijn ouders wacht op het afgesproken punt. Deze maatregel en het dragen van een stevige broek zijn de beste adviezen om te kunnen genieten van de in de gidsen van de stad  bekroonde speeltuin. Dit wordt ook bevestigd door de hoeveelheid talen die gehoord kunnen worden rond de reus. 

‘Een groot succes’ vat Eduardo samen. Hij is één van de verantwoordelijken. Er passen 450 mensen in de speeltuin en als het vol is, mogen er mensen naar binnen als er andere mensen uit gaan. De glijbanen van de speeltuin zijn eigenlijk de haren van de reus of de plooien in zijn kleding. Dat was het beeld dat de architect van de speeltuin, Rafa Rivera, bedacht in de jaren tachtig. 

  • gulliver1
  • gulliver2 1
  • gulliver3
  • gulliver4

Wat is Parc Gulliver

Het Parc Gulliver (Valenciaans) of Parque Gulliver (Spaans) is een cirkelvormige speelplaats in de Spaanse stad Valencia. Het is gelegen aan het oostelijke eind van de Turia-tuinen, nabij het museumcomplex Ciutat de les Arts i les Ciències. In het park ligt een 70 meter lang van glasvezelversterkte kunststof gemaakt beeld van Lemuel Gulliver, de hoofdfiguur uit het boek Gullivers reizen (1726) van de Engelse schrijver Jonathan Swift. Gulliver is uitgebeeld op het moment dat hij door de inwoners van Lilliput gevangen is genomen en op zijn rug ligt, met touwen aan de grond verankerd. Het beeld vormt een populaire speelplaats waarin trappen, ladders, klimtouwen en glijbanen zijn verwerkt. De op en in het object spelende kinderen (en volwassenen) doen door de omvang van het beeld denken aan de inwoners van Lilliput zelf. Het beeld is geplaatst in 1990 en vervaardigd door de architect Rafael Rivera en de kunstenaar Manolo Martín, naar een ontwerp van Sento Llobell. Het park is gratis toegankelijk.

Ga naar de inhoud