Spaanse dierenrechtenorganisatie stelt alcoholcontroles voor jagers voor

Spaanse dierenrechtenorganisatie stelt alcoholcontroles voor jagers voor
Beeld: Canva

Spaanse dierenrechtenorganisatie stelt alcoholcontroles voor jagers voor

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De organisatie voor natuurbehoud en dierenrechten Franz Weber ijvert voor alcoholcontroles bij aanvang van de jacht. De organisatie heeft ook een zetel in Barcelona waardoor het voorstel de gemoederen beroert bij Spaanse jagers waar al maanden onrust is vanwege een regionale wet in Catalonië.Net zoals bij alcoholcontroles voor verkeersdeelnemers, zouden er ook controles op alcohol moeten komen bij jagers.

Het is een bijzonder voorstel: de vraag om een soort van ‘antidoping’ acties in te roepen die de jacht aan banden moeten leggen. Volgens activisten gaat de jacht namelijk al te vaak gekoppeld met de nodige alcoholconsumptie, wat niet alleen de jagers zelf maar ook de dieren extra in gevaar brengt. Op die manier hoopt de Franz Weber groep een wetgeving af te dwingen die verder gaat dan het staatsreglement voor wapendracht uit 1993. Volgens die laatste is het verboden wapens te dragen, tonen of gebruiken onder invloed van alcohol, psychedelica, verdovende of stimulerende middelen.

“Achter de doden en ongelukken zit een gewoonlijke verdachte: het gebruik van alcohol of andere verdovende middelen”, klinkt het bij de ecologisten. De afgelopen 15 jaar vielen bij de jacht maar liefst 125 doden en meer dan 700 gewonden in Spanje. Volgens de vereniging zou de jacht net als elke sport duidelijker moeten worden gereguleerd.

Volgens Ignacio Valle, voorzitter van de Spaanse jachtvereniging, is het voorstel echter niet meer dan “goedkoop geschreeuw zonder fundering”. Hij beweert dat de jacht “op elk aspect heel erg gereguleerd is”. Valle beweert dat de cijfers sterk overdreven zijn en er een stuk minder ongelukken gebeuren.

Bij Franz Weber klinkt echter vastberadenheid. “De publieke overheden negeren bewust de consumptie van alcohol die in die context plaatsvindt” … “De enige norm die op zijn plaats is, is die van de nultolerantie”.

Ga naar de inhoud