Begrafenissen en crematies hebben in Spanje verschillende prijzen

Begrafenissen en crematies hebben in Spanje verschillende prijzen
Beeld: via canva.com

Begrafenissen en crematies hebben in Spanje verschillende prijzen

Volgens de gegevens van de Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) heeft een begrafenis in Spanje een gemiddelde kostprijs van 3.700 euro terwijl een crematie gemiddeld 3.600 euro kost in Spanje. Er zijn echter enorme verschillen te vinden tussen regio’s en steden in Spanje. De gemiddelde prijs voor een graf is ongeveer 660 euro terwijl dat voor een urn na crematie gemiddeld 600 euro is.

De bedragen variëren sterk, maar ook de diensten die in de kosten zijn inbegrepen: van de kist tot de bloemen, via de kosten van begraven of cremeren en het uitvaartcentrum. Een uitgebreid onderzoek leverde een indicatie op van de gemiddelde kosten van uitvaartdiensten van meer dan 3.700 euro, maar in sommige plaatsen, zoals Madrid, kan dit gemakkelijk oplopen tot 5.000 euro.

Van de kosten van de uitvaart is de kist het duurste onderdeel: een standaard model, zonder speciale luxe, kost tussen 600 en 1.300 euro, maar de gemiddelde prijs ligt rond de 1.200 euro. De prijs van het kerkhof maakt het verschil: van de begrafenis tot de tarieven voor het huren, de gemiddelde prijs kan meer dan 660 euro zijn. Crematie is goedkoper met iets meer dan 600 euro gemiddeld.

Het huren van een uitvaartcentrum kost ook meer dan 500 euro, en daarbij komen nog andere kosten: rouwadvertenties, bloemen, de rouwauto, de verzorging van het lichaam, personeelskosten etc. deze kosten variëren sterk, maar een gemiddelde krans kost meer dan 100 euro.

Meestal omvat de service bij begraafplaatsen twee onderdelen: de begrafenis en de kosten van de begraafplaats. Sommige gemeenten eisen het betalen van extra heffingen die verband houden met het onderhoud, het verplaatsen van grafstenen, enz. OCU heeft de tarieven bekeken die 30 gemeenten aan hun inwoners toepassen voor een begrafenisdienst met een graf (of een vergelijkbare optie als er geen beschikbaar zijn) voor de meest economische optie (normaal gesproken in de hoogste rijen) en voor de kortste tijdelijke huuroptie die beschikbaar is (minimaal 5 jaar).

De gemiddelde prijs van deze begrafenisdienst in 2023 is 668 euro, maar opnieuw zijn de verschillen enorm. In de top staan Madrid (2.035 euro), Valladolid (1.457 euro), Ciudad Real (1.410), León (1.194) en Salamanca (1.161), die de 1.000 euro overschrijden of zelfs verdubbelen voor de meest economische optie. Aan de andere kant hebben de inwoners van Murcia (74 euro), Zaragoza (140 euro) en Alicante (164 euro) toegang tot een echt economische begrafenisdienst, wat het mogelijk maakt dat de totale begrafenis in die steden goedkoper kan zijn.

Een crematie wordt al gekozen in meer dan 45% van de overlijdens in Spanje. Over het algemeen heeft de prijs van deze crematiedienst een prijs die enigszins verband houdt met de begrafenisdienst, hoewel de prijsverschillen minder radicaal zijn. De steden met de meest economische crematiedienst zijn Logroño (200 euro), A Coruña (225 euro), Sevilla (227 euro) en Pamplona (242). De steden met de duurste crematiedienst zijn Salamanca (1.122 euro) en Valladolid (1.028 euro). Niet alle gemeentelijke begraafplaatsen bieden ook de mogelijkheid van een crematorium.

Ga naar de inhoud