Waar kun je de speciale prinses Leonor Euromunt van 40 euro kopen?

Waar kun je de speciale prinses Leonor Euromunt van 40 euro kopen?
Beeld: via canva.com

Waar kun je de speciale prinses Leonor Euromunt van 40 euro kopen?

De Spaanse ‘Fábrica Nacional de Moneda y Timbre-Real Casa de la Moneda’, geeft binnenkort een verzamelmunt van 40 euro uit ter ere van de meerderjarigheid van prinses Leonor, die op 31 oktober 2023 18 jaar werd. Er zullen maximaal 1 miljoen exemplaren worden geslagen en de munt zal in het vierde kwartaal van het jaar beschikbaar komen voor het publiek. 

De verzamelmunt wordt gedistribueerd door de Bank van Spanje, banken, de Fábrica Nacional de Moneda y Timbre-Real Casa de la Moneda zelf en door aangewezen openbare en private instellingen, op verzoek van particulieren.

De munt is gemaakt van 925 zilver en heeft een gewicht van 18 gram en een diameter van 33 millimeter. Op de voorzijde van de munt staat het portret van prinses Leonor. Bovenaan staat de tekst “Felipe VI Rey de España” en het jaartal van uitgave, 2023, gescheiden door een streepje. Onderaan staat “Princesa Leonor”. Beide teksten worden gescheiden door een interpretatie van het ‘Cruz de la Victoria’. De motieven en teksten worden omringd door een rand van parels.

Op de achterzijde van de munt is het wapenschild van prinses Leonor afgebeeld in kleuren. Aan de rechterkant, in twee regels en in hoofdletters, staat de nominale waarde, 40 euro. In een cirkel, in de vorm van een viervoudige afbeelding, verschijnen een schematische versie van het Kruis van de Victoria, de munthuismerk (ceca), een kroon en het cijfer 23. Daarnaast staat aan de onderkant de munthuismerk en in neerwaartse cirkelvormige richting en in hoofdletters, de tekst “18 aniversario S.A.R. la Princesa de Asturias”. Ook deze motieven en teksten worden omringd door een rand van parels.

Ter gelegenheid van haar 18e verjaardag heeft prinses Leonor op 31 oktober, de dag waarop ze meerderjarig werd, de eed op de Spaanse grondwet afgelegd. Dit gebeurde tijdens een plenaire vergadering van het Congres en de Senaat, een protocollair optreden voor de Cortes dat in de grondwet is voorzien.

Ga naar de inhoud