skip to Main Content
Meer dan de helft van de Spanjaarden gebruikt wel eens een andere taal dan de moedertaal Spaans

Meer dan de helft van de Spanjaarden gebruikt wel eens een andere taal dan de moedertaal Spaans

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Uit een enquête van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) die elke vijf jaar gehouden wordt is gebleken dat 56,3% van de Spanjaarden wel eens een andere taal dan de moedertaal gebruikt. Het engels is daarbij met 40,3% de meest gebruikte taal gevolgd door het frans met 14%, het duits met 2,8%, het italiaans met 2,6% en het portugees met 1,7%.

Gekeken naar de talen die in Spanje gesproken worden geeft 98,9% aan dat ze het castiliaans of spaans spreekt, een 17,5% het catalaans, 6,2% het galicisch (gallego), 5,8% valenciaans (valenciano) en 3% baskisch (euskera).

Als er gekeken wordt naar de verschillende autonome deelstaten dan valt het volgende op: in Catalonië spreekt 85% van de bevolking het catalaans en op de Balearen is dat 63,1% van de bevolking die catalaans spreekt. In Galicië spreekt 89% het galicisch en 51,8% van de inwoners in de Comunidad Valenciana spreekt het valenciaans. In het Baskenland spreekt 55,1% baskisch terwijl dat 21,7% is in de deelstaat Navarra.

Deze gegevens zijn over het jaar 2016 waarin staat dat 47,7% van de Spanjaarden tussen de 18 en 64 jaar een of meerdere studies heeft gedaan om een andere taal te leren. Dat houdt dus in dat er 14 miljoen inwoners van Spanje waren die een of andere opleiding, buiten de normale school om, hebben gedaan om een andere taal te leren. Dat de Spanjaarden andere talen leren houdt echter niet in dat ze deze taal ook gebruiken en beheersen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
  1. Heel veel Spanjaarden liegen over de talen die ze spreken ze zeggen dan ja ik kan Duits en Engels en als je ze dan in die bewuste talen iets aan ze vraagt wordt het dood stil. Ik ken maar heel weinig Spanjaarden die naast Spaans ook nog een andere taal spreken, heel soms komt het voor dat er 1 Frans spreekt hier.

  2. Een enquete ? Dan vragen ze toch op straat , tijdens het winkelen, aan de mensen of ze een paar vragen mogen stellen? Mijn ervaring is dat de gemiddelde Spanjaard alleen maar Spaans spreekt. Hebben ze in het Duits vragen gesteld of alleen de vraag gesteld spreekt u af en toe Duits of Engels ? En ook al zou het een gedegen onderzoek zijn , is het nog slechts een indicatie. 14 miljoen lijkt mij daarom zwaar overdreven. In dit artikel wordt daarom gegoocheld met cijfers.

  3. In Cataluña spreekt men Catalaans, in Valencia spreekt men Valenciaans en op de Balearen spreekt men Mallorquin/ Ibizenca,
    Nu lijken al deze 3(4) “talen” op elkaar, de een is wat “harder en geslotener” maar ondanks dat kan men elkander goed verstaan.

    1. Het verwonderd mij ten zeerste, dat de medici of dierenartsen, dikwijls geen andere taal kennen dan Spaans……….van deze mensen zou je dat nochthans verwachten!!!!

      1. Ja en nee … sommige spreken wel het engels, met name als ze in Groot Brittannië of op een international school gesturdeerd hebben. Aan de andere kant is het natuurlijk nooit verplicht om een andere taal zoals het engels te spreken, het is wel makkelijk natuurlijk maar verplicht is het niet.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken