AP-1 snelweg is vanaf nu tolvrij in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

AP-1 snelweg is vanaf nu tolvrij in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De AP-1 snelweg tussen Burgos en Armiñón is om middernacht 1 december 2018 tolvrij geworden en al het autoverkeer mag nu gratis gebruik maken van de Autopista del Norte. Als het aan het ministerie van Ontwikkelingszaken ligt dan zal de AP-1 de eerste snelweg zijn in Spanje die de komende jaren tolvrij gaat worden. De volgende die op de lijst staan zijn de AP-4 en AP-7 in 2019.

Op vrijdag 30 november 2018 is het beheerderscontract met Europistas wat betreft de AP-1 snelweg tussen Burgos (Castilla y León) en Armiñón (Baskenland) beëindigd. Het gaat om een 84,5 kilometer lange snelweg die ook wel de Autopista del Norte wordt genoemd die vanaf 1 december 2018 opnieuw in handen van de Spaanse staat is gekomen en tolvrij is geworden.

De 20.858 voertuigen die dagelijks gebruik maken van deze voormalige tolweg hoeven daar vanaf nu niet meer voor te betalen. Er is op deze manier een einde gekomen aan 44 jaar tol betalen voor dit deel van de AP-1 snelweg.

AP-1

De AP-1 was een van de eerste snelwegen en tolwegen die gebouwd werd in Spanje en het is tevens een van de drukke wegen vanwege het vrachtvervoer en vakantieverkeer, net zoals de AP-7 die langs de Middellandse Zee gaat.

De AP-1 is in drie delen op te splitsen van Burgos naar Eibar. Het eerste deel is gelegen tussen Burgos (Castñares) in Castilla y León en Armiñón in Baskenland en is 83 km langa. Het tweede deel ligt tussen Vitoria en Mondragón en is 30 km lang terwijl het derde stuk gelegen is tussen Mondragón en Eibar met een lengte van 17 km. Vanaf Eibar gaat de AP-1 snelweg over in de AP-8 snelweg tot aan de Franse grens.

Aan de bouw van deze snelweg werd in 1974 begonnen waarbij gedurende 44 jaar de snelweg in concessie was gegeven vanwege het onderhoud en er dus tol betaald moest worden. Het oorspronkelijke plan was eigenlijk 20 jaar maar het werd keer op keer verlengd.

Volgende snelwegen tolvrij

De volgende snelwegen die tolvrij gaan worden zijn de AP-4 tussen Sevilla en Cádiz die door Aumar (Abertis) beheerd wordt en de AP-7 tussen Alicante en Tarragona die tevens door Aumar beheerd wordt en waarbij beide snelwegen (samen 468 km) de contracten op 31 december 2019 zullen eindigen.

Op 31 augustus 2021 zullen de beheerders contracten op drie andere snelwegen eindigen, te weten de AP-7 tussen Montmeló en El Papiol, de AP-7 tussen Tarragona en La Jonquera en de AP-2 tussen Zaragoza en de kust (Mediterráneo). Deze snelwegen worden beheerd door Acesa (Abertis) en zijn samen goed voor 479 kilometer.

Ga naar de inhoud