Search
menu
Search

Betekenis gekleurde kaarsen van de adventskrans in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Betekenis gekleurde kaarsen van de adventskrans in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een adventskrans (Corona de Adviento) is een hangende of op tafel liggende ronde krans van gevlochten dennen- of sparrengroen als symbool van hoop, met vier gekleurde kaarsen waarvan tijdens de advent er elke zondag één wordt aangestoken. Op de laatste zondag voor kerst branden dus alle kaarsen en wordt de witte kaars aangestoken.

In de loop van de tijd heeft de adventskrans zijn religieuze betekenis verloren en is het meer iets typisch voor Kerstmis en wordt het meer als een ornament beschouwd. Maar op veel plaatsen in Spanje houdt men zich nog steeds aan de traditie en worden de kaarsen aangestoken zoals dat dient te gebeuren.

De vier kaarsen in de ‘Corona de Adviento’ hebben verschillende kleuren, te weten paars/geel, roze, groen, rood en één witte kaars. Elke kaars wordt vanaf de eerste zondag in december tot aan de laatste zondag van de maand aangestoken en betekent iets anders.

934cc2cce491bd2988342d6ce2671970
Pixabay

De paarse kaars (vela morada) gaat als eerste aan op de eerste zondag van december. Met deze paarse kaars toont men bekering en vraagt men om vergeving. Daarbij moet men een speciaal gebed opvoeren (net zoals bij de andere kleuren).

De paarse kaars kan vervangen worden door de gele kaars (vela amarilla) die ook op de eerste zondag wordt aangestoken in plaats van de paarse kaars mocht deze niet voorhanden zijn. De gele kaars is een bevestiging van ons geloof in Christus, onze Heer.

De groene adventskaars (vela verde) wordt op de tweede zondag van de advent aangestoken en betekent hoop en vertegenwoordigt, net zoals de takken die gebruikt zijn om de kroon te maken, het eeuwige leven. De groene kaars kan worden vervangen door een lichtblauwe kaars, waarmee we God’s gerechtigheid zouden accepteren. 

De roze kaars (vela rosa) wordt op de derde zondag van de advent aangestoken waarmee men de vreugde symboliseert die men voelt voor de komst van Christus.

De rode kaars (vela roja) wordt als laatste aangestoken op de laatste zondag voor 25 december om te bevestigen dat men een onvoorwaardelijke liefde heeft voor God, onze Heer en hij voor ons.

De witte kaars (vela blanca) wordt aangestoken op 25 december waarna deze in het midden van de kroon geplaatst wordt. Met deze kaars, die zuiverheid symboliseert, zouden we de komst en aanwezigheid van Jezus Christus vertegenwoordigen.

Op 25 december is het dan de bedoeling dat alle kaarsen tegelijk branden wat dus inhoudt dat je de gekleurde kaarsen dient te vervangen als deze op zijn gebrand.

Ga naar de inhoud