Betekenis gekleurde kaarsen van de adventskrans in Spanje

Betekenis gekleurde kaarsen van de adventskrans in Spanje
Beeld: Pixabay

MADRID – Een adventskrans (Corona de Adviento) is een hangende of op tafel liggende ronde krans van gevlochten dennen- of sparrengroen als symbool van hoop, met vier gekleurde kaarsen waarvan tijdens de advent er elke zondag één wordt aangestoken. Op de laatste zondag voor kerst branden dus alle kaarsen en wordt de witte kaars aangestoken.

In de loop van de tijd heeft de adventskrans zijn religieuze betekenis verloren en is het meer iets typisch voor Kerstmis en wordt het meer als een ornament beschouwd. Maar op veel plaatsen in Spanje houdt men zich nog steeds aan de traditie en worden de kaarsen aangestoken zoals dat dient te gebeuren.

De vier kaarsen in de ‘Corona de Adviento’ hebben verschillende kleuren, te weten paars/geel, roze, groen, rood en één witte kaars. Elke kaars wordt vanaf de eerste zondag in december tot aan de laatste zondag van de maand aangestoken en betekent iets anders.

Pixabay

De paarse kaars (vela morada) gaat als eerste aan op de eerste zondag van december. Met deze paarse kaars toont men bekering en vraagt men om vergeving. Daarbij moet men een speciaal gebed opvoeren (net zoals bij de andere kleuren).

De paarse kaars kan vervangen worden door de gele kaars (vela amarilla) die ook op de eerste zondag wordt aangestoken in plaats van de paarse kaars mocht deze niet voorhanden zijn. De gele kaars is een bevestiging van ons geloof in Christus, onze Heer.

De groene adventskaars (vela verde) wordt op de tweede zondag van de advent aangestoken en betekent hoop en vertegenwoordigt, net zoals de takken die gebruikt zijn om de kroon te maken, het eeuwige leven. De groene kaars kan worden vervangen door een lichtblauwe kaars, waarmee we God’s gerechtigheid zouden accepteren. 

De roze kaars (vela rosa) wordt op de derde zondag van de advent aangestoken waarmee men de vreugde symboliseert die men voelt voor de komst van Christus.

De rode kaars (vela roja) wordt als laatste aangestoken op de laatste zondag voor 25 december om te bevestigen dat men een onvoorwaardelijke liefde heeft voor God, onze Heer en hij voor ons.

De witte kaars (vela blanca) wordt aangestoken op 25 december waarna deze in het midden van de kroon geplaatst wordt. Met deze kaars, die zuiverheid symboliseert, zouden we de komst en aanwezigheid van Jezus Christus vertegenwoordigen.

Op 25 december is het dan de bedoeling dat alle kaarsen tegelijk branden wat dus inhoudt dat je de gekleurde kaarsen dient te vervangen als deze op zijn gebrand.

  • Paarse kaars – zondag 1 december 2019
  • Groene kaars – zondag 8 december 2019
  • Roze kaars – zondag 15 december 2019
  • Rode kaars – zondag 22 december 2019
  • Witte kaars – woensdag 25 december 2019

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

8
Reageer op dit artikel

8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
  Abonneer  
Abonneren op
Henk van Haandel

Bij de paarse kaars gaat het denk ik niet om bekering (van ongelovigen), maar om inkeer (van zondaars).

Diana

Wat een leuk weetje. Van de kaarsen wist ik, niet de betekenis van de kleuren. Ga ik weer oppakken. Mooie tradities zijn dit.

Martien

Mooi om te weten. Bedankt voor deze info!

Henry

Dank voor de uitleg van de kleuren. Vanochtend was ik in de Kerk en dacht ik nog van: waarom zijn er gekleurde kaarsen. Maar nu is het duidelijk voor mij.
Weer een bewijs van de toegevoegde waarde van Spanje Vandaag.

elly

Leuk weetje ik wist wel van de advent kaarsen maar van de kleuren had ik geen idee mijn oma had altijd rode of groene kaarsen in nl dan.

Willem Boels Salou

Deze traditie doe ik zeker al veertig jaar met vier rode kaarsen tijdens de advent. Ik woon nu bijna vijf jaar in Spanje en wist dit niet.
Het volgend jaar ga ik de gekleurde kaarsen voor de eerste keer zeker gebruiken.

Eddy

Wordt soms toch gevaarlijk met die brandende kaarsen.

mar

Hoort ook echt bij de kersttijd, al zijn er
misschien niet zoveel jongeren die dit nog doen.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.