skip to Main Content
Betekenis gekleurde kaarsen van de adventskrans in Spanje
Pixabay

Betekenis gekleurde kaarsen van de adventskrans in Spanje

MADRID – Een adventskrans (Corona de Adviento) is een hangende of op tafel liggende ronde krans van gevlochten dennen- of sparrengroen als symbool van hoop, met vier gekleurde kaarsen waarvan tijdens de advent er elke zondag één wordt aangestoken. Op de laatste zondag voor kerst branden dus alle kaarsen en wordt de witte kaars aangestoken.

In de loop van de tijd heeft de adventskrans zijn religieuze betekenis verloren en is het meer iets typisch voor Kerstmis en wordt het meer als een ornament beschouwd. Maar op veel plaatsen in Spanje houdt men zich nog steeds aan de traditie en worden de kaarsen aangestoken zoals dat dient te gebeuren.

De vier kaarsen in de ‘Corona de Adviento’ hebben verschillende kleuren, te weten paars/geel, roze, groen, rood en één witte kaars. Elke kaars wordt vanaf de eerste zondag in december tot aan de laatste zondag van de maand aangestoken en betekent iets anders.

Pixabay

De paarse kaars (vela morada) gaat als eerste aan op de eerste zondag van december. Met deze paarse kaars toont men bekering en vraagt men om vergeving. Daarbij moet men een speciaal gebed opvoeren (net zoals bij de andere kleuren).

De paarse kaars kan vervangen worden door de gele kaars (vela amarilla) die ook op de eerste zondag wordt aangestoken in plaats van de paarse kaars mocht deze niet voorhanden zijn. De gele kaars is een bevestiging van ons geloof in Christus, onze Heer.

De groene adventskaars (vela verde) wordt op de tweede zondag van de advent aangestoken en betekent hoop en vertegenwoordigt, net zoals de takken die gebruikt zijn om de kroon te maken, het eeuwige leven. De groene kaars kan worden vervangen door een lichtblauwe kaars, waarmee we God’s gerechtigheid zouden accepteren. 

De roze kaars (vela rosa) wordt op de derde zondag van de advent aangestoken waarmee men de vreugde symboliseert die men voelt voor de komst van Christus.

De rode kaars (vela roja) wordt als laatste aangestoken op de laatste zondag voor 25 december om te bevestigen dat men een onvoorwaardelijke liefde heeft voor God, onze Heer en hij voor ons.

De witte kaars (vela blanca) wordt aangestoken op 25 december waarna deze in het midden van de kroon geplaatst wordt. Met deze kaars, die zuiverheid symboliseert, zouden we de komst en aanwezigheid van Jezus Christus vertegenwoordigen.

Op 25 december is het dan de bedoeling dat alle kaarsen tegelijk branden wat dus inhoudt dat je de gekleurde kaarsen dient te vervangen als deze op zijn gebrand.

 • Paarse kaars – zondag 1 december 2019
 • Groene kaars – zondag 8 december 2019
 • Roze kaars – zondag 15 december 2019
 • Rode kaars – zondag 22 december 2019
 • Witte kaars – woensdag 25 december 2019

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Wat een leuk weetje. Van de kaarsen wist ik, niet de betekenis van de kleuren. Ga ik weer oppakken. Mooie tradities zijn dit.

 2. Dank voor de uitleg van de kleuren. Vanochtend was ik in de Kerk en dacht ik nog van: waarom zijn er gekleurde kaarsen. Maar nu is het duidelijk voor mij.
  Weer een bewijs van de toegevoegde waarde van Spanje Vandaag.

 3. Leuk weetje ik wist wel van de advent kaarsen maar van de kleuren had ik geen idee mijn oma had altijd rode of groene kaarsen in nl dan.

 4. Deze traditie doe ik zeker al veertig jaar met vier rode kaarsen tijdens de advent. Ik woon nu bijna vijf jaar in Spanje en wist dit niet.
  Het volgend jaar ga ik de gekleurde kaarsen voor de eerste keer zeker gebruiken.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken