Search
menu
Search

22 lichte aardbevingen in één nacht in de golf van Valencia

22 lichte aardbevingen in één nacht in de golf van Valencia
Beeld: 123rf

22 lichte aardbevingen in één nacht in de golf van Valencia

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Het Spaanse Geografische Instituut (IGN) heeft in de nacht van maandag 30 november op dinsdag 1 december maar liefst 22 lichte aardbevingen geregistreerd in de Golf van Valencia. De zwaarste beving die het Instituto Geográfico Nacional registreerde had een kracht van 3,2 op de schaal van Richter en werd net zoals de overige 21 bevingen gemeten in de zee voor de Valenciaanse kust.

Aangezien deze bevingen niet zijn gemeten op land kan gesproken worden van een zeebeving of onderzeese aardbeving voor de kust van Valencia. In totaal gaat het om 22 bevingen die tussen 2.14 uur en 10.28 uur plaatsvonden in de Golf van Valencia. De lichtste aardbeving had een kracht van 1,5 op de schaal van Richter en de de zwaarste had een kracht van 3,2 op de schaal van Richter.

Het komt wel vaker voor dat er in deze regio aardbevingen en zeebevingen worden geregistreerd en in de meeste gevallen gaat het om lichte bevingen die praktisch nooit opgemerkt worden door de inwoners van het gebied. Maar dat er 22 lichte aardbevingen plaatsvinden in zo’n kort tijdsbestek is iets wat niet vaak voorkomt. 

In dit geval zijn er bij de 112 dienst geen meldingen binnengekomen van verontruste inwoners van het gebied die de aardbevingen hebben gemerkt. Er is ook geen melding gedaan van schade.

bevingen
Beeld: Screenshot IGN

LEESTIP: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud