Identiteitsbewijs voor huisdieren in de maak in Spanje

Identiteitsbewijs voor huisdieren in de maak in Spanje
Beeld: Pixabay

Identiteitsbewijs voor huisdieren in de maak in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In verschillende Spaanse kranten en op websites wordt melding gedaan van een mogelijk toekomstig identiteitsbewijs voor huisdieren in Spanje. Dat zou dan een aanvulling moeten worden op het reeds verplichte Europese dierenpaspoort. Het zal een digitaal document worden dat net zoals de identificatiechip verplicht zal zijn in Spanje.

Mensen hebben in Spanje een DNI ofwel een Documento Nacional de Identidad wat te vergelijken is met een identiteitskaart. Daarnaast kan men beschikken over een paspoort dat meestal nodig is voor reizen buiten de EU en Schengenlanden. 

Huisdieren hebben in Spanje net zoals in andere EU-landen een verplicht EU-paspoort voor huisdieren dat sinds 2015 in alle EU-landen hetzelfde is. Maar als het aan de het Ministerie van sociale rechten en Agenda 2030 ligt komt daar in Spanje binnenkort een huisdieren DNI bij als onderdeel van de dierenbeschermingswet.

Het doel van dit document is om het huisdier te kunnen lokaliseren om zo de bescherming van de huisdieren te bevorderen. Daarnaast dient het DNI voor huisdieren ervoor dat men altijd de klinische geschiedenis (vaccins, ziekten, enz.) en basisgegevens van het huisdier en de eigenaar bij de hand heeft.

Als het huisdieren-DNI wordt goedgekeurd dan zal het een digitaal document worden en verplicht zijn voor alle huisdieren, net zoals de microchip. Het gedrukte document zal een QR-code bevatten die gescand kan worden om alle informatie over het huisdier en het baasje te achterhalen.

Alle huisdieren in Spanje moeten daarnaast een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering hebben en er moet een DNA-monster worden verstrekt voor registratie. Deze DNA wordt in sommige gemeenten gebruikt om eigenaren te straffen die de uitwerpselen van hun honden niet opruimen. In het geval van het DNI-project gaat het echter om illegale fokkerij te bestrijden.

Verder moet er een register komen van de fokkers in Spanje die daarnaast aan bepaalde eisen moeten voldoen zoals het niet fokken van honden met een bloedverwantschap van meer dan 35%.

Ga naar de inhoud