Vliegveld Huesca ziet aantal passagiers met 8.000% stijgen in oktober

Vliegveld Huesca ziet aantal passagiers met 8.000% stijgen in oktober
Beeld: Aena.es

Vliegveld Huesca ziet aantal passagiers met 8.000% stijgen in oktober

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Terwijl zo’n beetje alle vliegvelden in Spanje te maken hebben met dalende cijfers en passagiersaantallen, is dat bij een van de kleinste en minst gebruikte vliegvelden van Spanje een heel ander verhaal. Het vliegveld Huesca-Pirineos ligt zoals de naam al aangeeft bij de regionale hoofdstad Huesca van de gelijknamige provincie in Aragón en dichtbij de Pyreneeën. Doorgaans wordt er amper gebruik gemaakt van dit regionale vliegveld maar in september en oktober steeg het aantal passagiers enorm.

Praktisch alle vliegvelden in Spanje hebben te maken met dalende cijfers vanwege de corona-maatregelen en pandemie waardoor mensen niet meer of heel weinig vliegen. Maar er zijn vliegvelden waar het aantal passagiers enorm gestegen is. Maar met enorm moet je niet meteen denken aan duizenden of miljoenen extra passagiers maar wel hoge percentages als je het aantal passagiers vergelijkt met dat van één jaar geleden.

Het vliegveld van Huesca-Pirineos zag in de maand september het aantal passagiers met maar liefst 11.366,7% stijgen. Dat is een enorm hoog percentage maar schijn bedriegt want we hebben het over slechts 344 passagiers die gebruik hebben gemaakt van het vliegveld bij de stad Huesca. Ter vergelijking, in september 2019 maakten slechts 3 personen gebruik van dit vliegveld.

In oktober is iets soortgelijks gebeurd waarbij het aantal passagiers met maar liefst 8.100% wist te stijgen maar je het nog steeds hebt over slechts 164 passagiers. Ter vergelijking, in oktober 2019 maakten slechts 2 personen gebruik van dit vliegveld.

Bekijk HIER de statistieken van de Spaanse vliegveldbeheerder Aena die dat maandelijks bijhoudt.

Waarom?

Maar de vraag is natuurlijk, waarom is het aantal passagiers in september van 3 in 2019 naar 344 gestegen en in oktober van 2 naar 164 passagiers. Dat kan verklaard worden door het voetbal en de Spaanse competitie La Liga. 

Het plaatselijke voetbalelftal Sociedad Deportiva Huesca speelt dit voetbalseizoen 2020/2021 in de eerste divisie (Primera División) en dus moeten zowel de spelers als de supporters zich door heel Spanje verplaatsen. Vaak doet men dat met de bus of trein maar ook het vliegtuig wordt daarbij gebruikt.

Dat gebeurde in september om naar het vliegveld van Valencia te vliegen waar Huesca op 13 september tegen Villarreal speelde en op 26 september tegen Valencia speelde. Op 3 oktober speelde Huesca in Elche en vloog men van Huesca naar Alicante-Elche. Verder waren er nog uitwedstrijden voor Huesca in San Sebastián (Real Sociedad) op 25 oktober en in Madrid (Real Madrid) op 31 oktober. 

De statistieken over de maand november zijn nog niet bekend gemaakt door Aena maar aangezien er slechts één uitwedstrijd was en die plaatsvond in het nabijgelegen Pamplona (Osasuna) zal het aantal passagiers niet hoog zijn bij het vliegveld Huesca-Pirineos. In december moet Huesca spelen in Granada, Bilbao en Vigo dus de kans is aanwezig dat in die maand het aantal passagiers weer zal stijgen.

Ga naar de inhoud