Search
menu
Search

Het explosieve geluid van een meteoriet zorgt voor paniek op de Canarische Eilanden

Het explosieve geluid van een meteoriet zorgt voor paniek op de Canarische Eilanden
Beeld: VOORBEELDFOTO / Canva

Het explosieve geluid van een meteoriet zorgt voor paniek op de Canarische Eilanden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Een meteoriet heeft woensdagmiddag alle alarmen op het eiland Gran Canaria laten afgaan. Volgens officiële bronnen zou de meteoriet de eilanden La Palma, El Hierro, La Gomera en het zuiden van Tenerife zijn overgestoken voordat het de noordkust van Gran Canaria passeerde waar het zijn traject over zee beëindigde tussen de gemeenten Arucas en Guía. Het donderende en explosieve geluid werd door veel eilandbewoners en bezoekers gehoord.

Er kwamen bij de 112 noodcentrales van de Canarische Eilanden honderden telefoontjes binnen van personen die om informatie vroegen omdat ze een enorm kabaal hadden gehoord, vooral op Gran Canaria. In eerste instantie wist men niet wat er aan de hand was maar later bleek al snel dat tussen 15.38 en 16.15 uur een meteoriet op klaarlichte dag over meerdere eilanden van de Spaanse archipel was getrokken.

Het gaat waarschijnlijk om een meteoriet van 10 tot 35 centimeter groot, misschien net zo groot als een basketbal, die over de eilanden La Palma, El Hierro, La Gomera en het zuiden van Tenerife trok om daarna het traject over Gran Canaria te vervolgen en te eindigen in de Atlantische Oceaan voor de kust van Arucas in het noorden van het eiland. Niemand raakte gewond en er zijn geen schademeldingen bekend.

Volgens veel eilandbewoners en bezoekers van Gran Canaria ging de trek van deze meteoriet gepaard met een hard en explosief geluid waardoor veel personen niet wisten wat er aan de hand was. Een vliegtuig van de luchtmacht die de geluidsbarrière doorbrak werd uitgesloten en er waren ook geen aardbevingen geregistreerd. Niet veel later bleek dat het om een meteoriet ging.

Waarschijnlijk is woensdagavond nog een tweede meteoriet in zee gevallen nadat deze over het Canarische Eiland Lanzarote trok. In de gemeente Playa Blanca werd een video gemaakt van deze vermoedelijke meteoriet, al is dat officieel nog niet bevestigd terwijl er om meer videomateriaal wordt gevraagd.

Bolide, meteoor of meteoriet

In Spanje wordt geschreven over een ‘bólido’ die een N-wave schok veroorzaakte terwijl ook de termen ‘meteoro’ en ‘Meteorito’ gebruikt worden. Volgens Wikipedia is een bolide een meteoor of meteoriet die verschillend wordt gedefinieerd. Volgens een van de definities is een bolide een vuurbal die een magnitude -14 of helderder bereikt. De Internationale Astronomische Unie (IAU) beschikt niet over een officiële definitie van een bolide en beschouwt de term als synoniem met “vuurbal”. Astronomen gebruiken het woord gewoonlijk om er een opvallend heldere vuurbal mee aan te duiden, vooral een die explodeert. De term wordt ook wel gebruikt voor vuurballen die een hoorbaar geluid voortbrengen.

Een meteoor of vallende ster is een meteoroïde op ca. 100 km hoogte die met een enorme snelheid (tot tientallen kilometers per seconde) in de atmosfeer van de Aarde terechtkomt. Soms heeft men het over het stofdeeltje maar een meteoor verwijst naar de lichtflits die wordt veroorzaakt door een meteoroïde. Een meteoroïde die de aarde bereikt wordt een meteoriet genoemd. Meestal zijn de stofdeeltjes te klein om het aardoppervlak te bereiken.

Een meteoriet is het deel van een meteoroïde of planetoïde dat op de aarde inslaat na vanuit de ruimte door de atmosfeer te zijn gevallen. Tijdens de tocht door de dampkring wordt het materiaal sterk afgeremd en zeer heet. Dit kan als een meteoor te zien zijn.

Ga naar de inhoud