Op 1 december begint de meteorologische winter in Spanje

Op 1 december begint de meteorologische winter in Spanje
Beeld: Canva

Op 1 december begint de meteorologische winter in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 1 december begint de zogenaamde meteorologische winter terwijl men voor de astronomische winter nog moet wachten tot 21 december. Maar december begint op veel plaatsen alleen op papier koud want in grote delen van het land schijnt de zon en zijn er aangename temperaturen.

Om praktische, maar ook klimatologische redenen begint de meteorologische winter op 1 december en duurt deze tot 1 maart. Voor meteorologen is het op deze manier makkelijker om seizoenen met elkaar te vergelijken. Ook komt het weerpatroon dat typisch is voor een seizoen (zoals vrieskou in de winter) beter overeen met de meteorologische indeling dan met de astronomische. 

Dat een nieuw weerkundig seizoen begint op de eerste dag van de maand, werd in 1780 door de Societas Meteorologica Palatina, een van de eerste internationale weerorganisaties in Mannheim (Duitsland), ingesteld.

Meteorologische winter

De meteorologische winter kan op twee verschillende manieren gedefinieerd worden. Een veelgehoorde definitie van de meteorologische winter is die van de maanden december, januari en februari op het noordelijk halfrond en juni, juli en augustus op het zuidelijk halfrond. Als men het heeft over de gemiddelde wintertemperatuur, dan is die berekend aan de hand van deze periode.

Een andere, alternatieve definitie van de meteorologische winter is die van de gemiddelde luchttemperatuur op het noordelijk halfrond, respectievelijk het zuidelijke halfrond. Hiervoor neemt men de gemiddeld koudste dag van het jaar en trekt men respectievelijk anderhalve maand eraf en erbij om het begin en het eind van de winter te krijgen. De uitkomst hiervan bepaalt dat op 6 december de winter begint en op 6 maart eindigt. 

Op het zuidelijke halfrond komt dit meer overeen met de data van de astronomische winter, namelijk 20 juni tot en met 19 september. Dit komt doordat het zuidelijk halfrond voor een veel groter deel dan het noordelijk halfrond uit oceaan bestaat, en zeewater veel langer dan land een bepaalde temperatuur vasthoudt.

Astronomische winter

De astronomische winter begint op het noordelijk halfrond rond 21 december. De zon staat dan ’s middags aan de Steenbokskeerkring loodrecht aan de hemel. De naam is afgeleid van het sterrenbeeld Steenbok dat rond midden december begint. Deze dag valt daarom ook samen met de kortste dag op het noordelijk halfrond. De astronomische winter eindigt meestal op 20 maart, soms op 21 maart, wanneer de zon ’s middags aan de evenaar loodrecht aan de hemel staat (equinox). Hierna begint de lente.

Op het zuidelijk halfrond begint de astronomische winter rond 21 juni, wanneer de zon ’s middags aan de Kreeftskeerkring loodrecht aan de hemel staat. De naam is afgeleid van het sterrenbeeld Kreeft die rond midden juni begint op het zuidelijk halfrond en eindigt meestal op 23 september, soms op 22 september wanneer de zon ’s middags aan de evenaar loodrecht aan de hemel staat.

Ga naar de inhoud