2018 afgesloten met een record aantal Afrikaanse migranten in Spanje

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Tussen 1 januari en 20 december 2018 heeft Spanje 56.480 Afrikaanse migranten op moeten vangen die de oversteek tussen Afrika en Europa via o.a. de straat van Gibraltar hebben gemaakt. Daarbij zijn er volgens de cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) 769 migranten om het leven gekomen. Spanje is het land dat de meeste migranten heeft ontvangen dit jaar. Als men ook de migranten die per land Spanje hebben bereikt optelt dan komt dit aantal op tenminste 62.000 te staan.

Zuid Spanje is op dit moment de drukste migratieroute op de Middellandse Zee waarbij duizenden migranten de oversteek maken in vaak gammele boten van Afrika naar Zuid Spanje.

2018 is in Spanje afgesloten met een recordaantal migranten van 56.480 Afrikanen die via Marokko of Algerije naar de Spaanse kust kwamen. In 2017 was dat aantal nog 20.043 migranten en was Italië het land waar de meeste migranten aankwamen met 118.914 (2017) wat dit jaar gedaald is naar 23.126 migranten.

Totaal

In totaal zijn er in 2018 tot 20 december 113.145 migranten naar Europa gekomen via een van de routes over zee. In 2017 was dat aantal nog 168.258 migranten. Daarbij zijn er het afgelopen jaar 2.242 migranten om het leven gekomen terwijl dat aantal in 2017 nog 3.136 overleden migranten was.

Routes

De route naar de Spaanse kust wordt ook wel de westelijke (ocidental) route genoemd waarbij de migranten uit Algerije en Marokko via de Alboran zee (mar de Alboran) en de straat van Gibraltar (estrecho) naar Spanje reizen.

Tot 20 december waren dat 56.480 migranten wat er meer zijn dan de 23.126 personen die via de centrale (central) route vanuit hoofdzakelijk Libië naar de Italiaanse kust gingen of de 1.194 migranten die naar Malta gingen (in 2017 waren dat er nog 0)

Via de oostelijke (oriental) route kwamen er tot 20 december 31.310 migranten vanuit Turkije in Griekenland aan en 1.035 migranten op Cyprus.

2018 afgesloten met een record aantal Afrikaanse migranten in Spanje
Archieffoto

Over land

Spanje heeft naast de migranten die via boten de Spaanse kust proberen te bereiken ook te maken met migratieroutes via land. Dat gebeurd namelijk bij de grensovergangen bij de Spaanse enclaves Melilla en Ceuta en in de haven van o.a. Algeciras.

Volgens de cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er tot 16 december vorig jaar 8,5% meer migranten via de dubbele bodem manier Spanje binnengekomen met een totaal van 6.505 personen. Daarnaast zijn er tenminste 4.000 migranten die geprobeerd hebben Spanje te bereiken via Melilla en tenminste 1.900 migranten in Ceuta.

Als men de migranten die via de zee en over land Spanje bereikt hebben bij elkaar optelt komt het cijfer op tenminste 62.479 personen, dat zijn er 28.350 meer dan in 2017.

Legaal

In 2017 kwamen er in totaal 28.707 migranten illegaal aan in Spanje maar liep dat aantal volgens het Spaanse Bureau voor de Statistiek in totaal op naar 532.482 migranten als de legaal aangekomen migranten uit alle landen ook worden meegerekend. Slechts ongeveer 4,5% van het totaal is dus illegaal. Daarnaast gaat het op een bevolking van meer dan 46 miljoen inwoners in Spanje over een relatief klein aantal, aldus een woordvoerder van de Spaanse regering.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

15
Reageer op dit artikel

11 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Paul

KARMA!!!! Europese landen hebben jaren geleden onschuldige burgers tot slaaf gemaakt. Landen of gebieden tot hun zelf toegeëigend (gestolen) om er winst uit te halen. Het zelfde gebeurt nu met hun. Ooit zal er 1 donkere Man zo slim zijn om de nog onwetende Afrikaanse migranten van vandaag aan te zetten om heel europa over te nemen net zoals de Moren dat 500jaar geleden deden. Ooit zal de wereld voor hem knielen en hem aanbidden alsof hij God is, en ja geloof het of niet “he will be black” #NBP

Eric

De reden dat ik uit NL ben vertrokken. Binnen 3 jaar werd onze straatbeeld omgetoverd in hoofddoeken en Somaliers. Ik wilde eerst een huis kopen hier in Spanje maar gezien dit soort berichten toch maar niet. Het is werkelijk niet te bevatten als je tegenwoordig het nieuws leest, aanslagen,steekincidenten,witte ouderen slachtoffers,massa aanrandingen,ambulance personeel in kogelvrije vesten, 14 handgranaten in 1jr Amsterdam. En dan word je ook nog voor fascist of racist uitgemaakt als dit je angstig maakt en je er iets van vind.

Juan74

Tja, Eric, wij zijn nu bijna 12 jaar geleden vertrokken, toen zag je het in Nederland al aankomen. Ook de hele mentaliteit verandering van de mensen is vreselijk. Spanje gaat nog redelijk goed, er komen wel meer en meer hierheen, maar ze blijven lang niet allemaal, ik doel even op de Afrikanen en mensen uit Moslim landen dan heh. Ik zie het maar zo, met Spaans als extra taal in je bagage, kan je desnoods in heel veel andere landen en wereld delen terecht, daar waar uiteraard hele anderen problemen spelen, maar waar men nog wel de eigen identiteit heeft… Lees verder »

Wizza

Waanzin om te denken dat deze mensen ergens toe gaan bijdragen. Hoofdzakelijk jonge moslimmannen komen binnen. Mijns inziens een leger zonder uniform. De enorme hoeveeheden problemen zijn allang bekend en nog wordt er geen grens aan de toelating gesteld. We zijn een zinkend schip.

Vandam

Hoezo? Slechts 4,5 % is illegaal binnengekomen? een typfout, of eerder een Post-Marrakech Pact propaganda ”aanpassing” om de ‘vluchtelingen” in een gusntig ”daglicht” voor te stellen?
Eerder 4,5 % LEGAAL binnengekomen, zegt mijn buikgevoel

Simon

Het zijn sprinkhanen komen als de oogst rijp is.
Onbegrijpelijk dat Europa niet inziet welke problemen ze binnenhalen.
En Nederland die aan grootheidswaanzin lijdt, met 17 miljoen roepen de linkse partijen er is plaats genoeg. We kunnen een les leren van Denemarken, even groot als Nederland 5 miljoen inwoners en immigranten onder strikte voorwaarden welkom.

anne-marie

Wat doet men eigenlijk met die pikzwarte mensen eens ze zijn afgezet?
Worden ze in een opvangcentrum geplaatst , lopen ze doelloos rond of zijn het allemaal kandidaat-manteros?

Femke

jullie hebben gelijk ,Spanje ,gaat er aan ten onder .Wie beschermd de brave burgers ???? We wonen in een rustig ,mooi stadje ,nu zeg ik ,we woonden .Erg om te zien hoe die illegalen ons plaatsje onder de zon onveilig en vuil maken ,alles vernielen en ons onbeschaamd uit lachen .Adios mooi Spanje ¡¡¡¡

TOM DE GROOT

HET IS ONBEGRIJPELIJK , DE ONNOZELE LINKSE EUROPEANEN WERKEN GEWILLIG MEE AAN HUN EIGEN ONDERGANG , STERKER , ZE FINANCIEREN DEZE ZELFS , EN ALS DE ONTWAAKTE EUROPEAAN RECHTS GAAT STEMMEN WORDEN ZIJ WEGGEZET ALS FASCISTEN EN RACISTEN , WAT EEN WALGELIJKKE GASTEN DEZE LINKSE DWAZEN / IDIOTEN , VIVA VOX

Erik

Het is nu al een plaag wanneer je ergens op een terrasje zit en er weer vier of zes van die gasten langskomen met allemaal nep troep. En je moet eens proberen in de landen waar ze vandaan komen over een hek te klimmen bij de grens, je wordt er zonder pardon van af geschoten. De inwoners moeten eens goed beseffen wie deze ellende allemaal moeten bekostigen (juist de inwoners).

Vriendelijke groet Erik van den hoek.

Eddy

WALGELIJK hoe de europese landen hun ondergang aan het delven zijn

Juan74

Dat laatste stukje onder ¨Legaal¨ is natuurlijk beetje krom geredeneerd van de Spaanse regering….want wat is legaal en wat niet? Ze maken er mooie cijfers van, maar ze zouden moeten zeggen, we weten hoeveel mensen illegaal hebben geprobeerd Spanje binnen te komen, want die hebben we betrapt, maar we weten dus niet welke illegalen nog in ons land verblijven zonder dat we ze hebben gevonden. Dat zullen er nog aardig wat meer zijn.
Gezien het aantal mensen dat heel hard weg aan het rennen is als hun bootje aankomt….zullen ze ze echt niet allemaal kunnen registreren.
Vandaar ook de term, illegaal heh!

BULL

Maakt niet uit zolang ze maar op Sanchez stemmen, iedereen is welkom dus allemaal toekomstige stemmen voor de PSOE. Dat is toch belangrijker dan dat het land langzaam kapot gaat.

Piet Paëlla

Nee hoor, die immigranten zullen er alles aan doen om naar Noord Europa te trekken, daar krijgen ze veel meer geld en kansen dan hun schrale en voor eeuwig bestemde marginale bestaan in Spanje.

Juan74

Zo regeerde de PVDA in NL ook jaren en nu zijn ze een partij in de marge van de politiek aan het worden of al geworden.
Het domste dat de PSOE ooit heeft kunnen doen, is Sanchez weer als partijleider kiezen, de man zijn ego is groter dan het welzijn van het land nodig heeft en daar zullen we allemaal de negatieve gevolgen van gaan zien en snel ook vrees ik.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.