Mercadona begint dit jaar buitenlands supermarkt avontuur

Mercadona begint dit jaar buitenlands supermarkt avontuur
Beeld: Mercadona

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

VALENCIA – De Spaanse supermarktketen Mercadona zal dit jaar voor het eerst meerdere winkels openen in het buitenland. Het buitenlandse avontuur begint echter dicht bij huis in buurland Portugal wat een avontuur is voor Mercadona want ondanks dat Portugal dichtbij ligt is het een heel ander land met andere cultuur en gebruiken.

Deze zomer zal de eerste Mercadona in het buitenland worden geopend. Het Portugese avontuur werd al enkele jaren geleden aangekondigd maar in 2019 zal het realiteit worden. Mercadona ziet het als een proef want de gebruiken en cultuur in Portugal zijn heel anders dan in Spanje.

Een van de grootste problemen die Mercadona zal hebben is het feit dat de Portugezen een liefde hebben voor kortingen en promoties. Volgens een onderzoek Nielsen is 46% van de verkopen in grote winkels waaronder supermarkten afkomstig van promoties en kortingen terwijl dat in Spanje slechts 16% is.

Mercadona heeft echter een beleid van “Siempre Precios Bajos” (SPB) ofwel altijd lage prijzen zonder aanbiedingen, kortingen en promotie-acties en folders. Dat systeem werkt in Spanje maar of dat ook zal werken in Portugal is nog maar de vraag.

Daarnaast blijkt dat de Spaanse supermarktklant zonder boodschappenlijstje naar de winkel gaat en sneller geneigd is producten te kopen die niet voorzien waren en impulsief gekocht worden. In Portugal schijnt dat anders te zijn en zoekt de klant met een lijstje in de hand naar de beste koopjes.

De prijzen voor producten in de supermarkten is te vergelijken met die van Spanje maar de gemiddelde salarissen zijn geheel anders, te weten 1.639 euro bruto per maand in Spanje en 1.017 euro bruto per maand in Portugal, aldus Adecco.

Een ander iets waar Mercadona rekening mee moet houden is dat in Portugal de supermarkten de op een na beste omzet draaien op de zondagen wanneer de winkels open zijn. Het beleid van Mercadona in Spanje is dat de zondag in principe altijd gesloten is, op uitzonderingen na.

Mercadona zal de nieuwe concurrent gaan worden van de reeds zeer bekende supermarkten in Portugal van Minipreço (De Portugese tak van de Spaanse Día keten), Continente en Pingo Doce. Met name deze laatste keten lijkt veel op de Spaanse Mercadona met een beleid van “Precios bajos todo el año” ofwel lage prijzen het hele jaar door. Gedurende de crisisjaren moest deze keten echter mee doen met de promoties en acties om geen klanten te verliezen.

De kans is groot dat Mercadona de opening in buurland Portugal ziet als een proef voor winkels in andere landen in de toekomst. Daar is echter niets officieel over gezegd maar mocht het project in Portugal aanslaan, wie weet welke andere landen daarna komen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments

62.000 nieuwe ”mantero’s”?

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.