Mercadona begint dit jaar buitenlands supermarkt avontuur

Mercadona begint dit jaar buitenlands supermarkt avontuur
Beeld: Mercadona
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

VALENCIA – De Spaanse supermarktketen Mercadona zal dit jaar voor het eerst meerdere winkels openen in het buitenland. Het buitenlandse avontuur begint echter dicht bij huis in buurland Portugal wat een avontuur is voor Mercadona want ondanks dat Portugal dichtbij ligt is het een heel ander land met andere cultuur en gebruiken.

Deze zomer zal de eerste Mercadona in het buitenland worden geopend. Het Portugese avontuur werd al enkele jaren geleden aangekondigd maar in 2019 zal het realiteit worden. Mercadona ziet het als een proef want de gebruiken en cultuur in Portugal zijn heel anders dan in Spanje.

Een van de grootste problemen die Mercadona zal hebben is het feit dat de Portugezen een liefde hebben voor kortingen en promoties. Volgens een onderzoek Nielsen is 46% van de verkopen in grote winkels waaronder supermarkten afkomstig van promoties en kortingen terwijl dat in Spanje slechts 16% is.

Mercadona heeft echter een beleid van “Siempre Precios Bajos” (SPB) ofwel altijd lage prijzen zonder aanbiedingen, kortingen en promotie-acties en folders. Dat systeem werkt in Spanje maar of dat ook zal werken in Portugal is nog maar de vraag.

Daarnaast blijkt dat de Spaanse supermarktklant zonder boodschappenlijstje naar de winkel gaat en sneller geneigd is producten te kopen die niet voorzien waren en impulsief gekocht worden. In Portugal schijnt dat anders te zijn en zoekt de klant met een lijstje in de hand naar de beste koopjes.

De prijzen voor producten in de supermarkten is te vergelijken met die van Spanje maar de gemiddelde salarissen zijn geheel anders, te weten 1.639 euro bruto per maand in Spanje en 1.017 euro bruto per maand in Portugal, aldus Adecco.

Een ander iets waar Mercadona rekening mee moet houden is dat in Portugal de supermarkten de op een na beste omzet draaien op de zondagen wanneer de winkels open zijn. Het beleid van Mercadona in Spanje is dat de zondag in principe altijd gesloten is, op uitzonderingen na.

Mercadona zal de nieuwe concurrent gaan worden van de reeds zeer bekende supermarkten in Portugal van Minipreço (De Portugese tak van de Spaanse Día keten), Continente en Pingo Doce. Met name deze laatste keten lijkt veel op de Spaanse Mercadona met een beleid van “Precios bajos todo el año” ofwel lage prijzen het hele jaar door. Gedurende de crisisjaren moest deze keten echter mee doen met de promoties en acties om geen klanten te verliezen.

De kans is groot dat Mercadona de opening in buurland Portugal ziet als een proef voor winkels in andere landen in de toekomst. Daar is echter niets officieel over gezegd maar mocht het project in Portugal aanslaan, wie weet welke andere landen daarna komen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.