Belasting op onroerend goed (IBI) in Spanje omhoog

Belasting op onroerend goed (IBI) in Spanje omhoog
Beeld: 123rf

MADRID – Via een Koninklijk Decreet heeft de nu nog demissionaire regering vlak voor het einde van 2019 een aantal wijzigingen ingevoerd die betrekking hebben op de berekening in 2020 van de belasting op onroerend goed ofwel ‘Impuesto sobre Bienes Inmuebles’ (IBI) in 1.092 gemeenten, te vergelijken met de onroerende zaakbelasting (OZB) in Nederland en onroerende voorheffing in België.

Het gaat om een nieuwe conversiefactor van de kadestrale waarden in 2020 waarop gemeenten hun onroerend goed belasting bepalen. Deze kan in 1.092 gemeenten omhoog gaan met 3% of 5% of dalen met 3%, afhankelijk van de gemeente en of men dat ook zal doen of niet.

Iedere eigenaar van een onroerend goed in Spanje dient jaarlijks de onroerendgoedbelasting ofwel in het Spaans Impuesto sobre Bienes Inmuebles (IBI) te betalen. De hoogte van de IBI wordt door de gemeente van de woonplaats vastgesteld en is een percentage over de kadastrale waarde (valor catastral) van het onroerend goed. 

LEESTIP: Wat is de IBI in Spanje 

Berekening

Bij de berekening gaat men uit van het laatste jaar van de update van het kadaster, ook wel update-coëfficiënt genoemd. Voor die gemeenten waar dat tussen de jaren 1984 en 1988 was is dat 1,05 ofwel +5%. Is dat bij gemeenten tussen 1989 en 2003 dan is de coëfficiënt 1,03 ofwel +3%. Was de laatste update in de jaren 2011, 2012 of 2013 dan is er sprake van een coëfficiënt van 0,97, een daling van 3%.

Gemeenten

Op de website van Idealiste heeft men aan de hand van de gegevens in het Staats Bulletin (BOE) een lange lijst samen kunnen stellen waar je kunt zien of de IBI zal dalen of stijgen. Dat is onderverdeeld per provincies waarvan we enkele hieronder plaatsen. De rest is HIER te bekijken.

PROVINCIEGEMEENTE+of –
AlicanteAlgorfa+3%
AlicanteBenifallim+3%
AlicanteBenillup+3%
AlicanteDenia+3%
AlicanteAlfaz del pi+3%
AlicanteLliber+3%
AlicanteOndara+3%
AlicantePolop+3%
AlicanteSanta Pola+3%
AlicanteTeulada+3%
AlmeríaTurre+3%
BarcelonaArenys de Mar+3%
BarcelonaBadalona+3%
BarcelonaCubelles+3%
BarcelonaGava+3%
BarcelonaLa Llagosta+3%
BarcelonaMalgrat de Mar+3%
BarcelonaMartorell+5%
BarcelonaPalafolls+5%
BarcelonaRubio+3%
GeronaBegur+3%
GeronaBesalu+5%
GeronaCapmany+3%
GeronaEl Port de la Selva+3%
GeronaGerona+3%
GeronaEscala+3%
GeronaLloret de Mar+3%
GeronaPalafrugell+3%
GeronaPals+3%
GeronaPortbou+3%
GeronaSant Feliu de Guixols+3%
GranadaAlumuñecar+3%
GranadaOrgiva+3%
MálagaAlcaucin+3%
MálagaBenehavis+3%
MálagaCartama+3%
MálagaColmenar-3%
MálagaRonda-3%
MálagaTorremolinos+3%
MurciaCartagena+3%
MurciaTotana+3%
TarragonaCambrils+3%
TarragonaCreixell+3%
TarragonaReus+3%
TarragonaTarragona+3%
TarragonaVandellos i l’Hospitalet+5%
TarragonaValls+3%
ValenciaGandia+3%
ValenciaPicassent+3%
ValenciaSagunto-3%
ValenciaValencia+3%

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ik heb de lijst van steden en dorpen bekeken, maar kan Nerja niet vinden. Weet iemand hoe het zal gaan in Nerja (Malaga)?

Ik kan Benalmadena (Malaga) ook niet op de lijst vinden. Mijn woning is gebouwd in 2007. Dus waar val ik dan onder?

Wen der maar aan. De vrijgegeven tol moet ook nog terugverdiend worden. Ook “over” de Ibi is het gerucht of je nu wel of geen auto hebt of gebruik maakt van die weg. Nee, gratis…….

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.