Vervuilende voertuigen niet meer welkom in Barcelona

Transit / Twitter
Beeld: Transit / Twitter

Vervuilende voertuigen niet meer welkom in Barcelona

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Sinds 1 januari 2020 mogen de zogenaamde vervuilende voertuigen niet meer rijden in de ‘Zona de Bajas Emisiones’ (ZBE) in de stad Barcelona tussen 7 uur ‘s morgens en 20 uur ‘s avonds. Gedurende de eerste drie maanden worden er nog geen bekeuringen uitgedeeld maar vanaf 1 april kunnen er boetes gegeven worden tussen de 100 en 1.800 euro.

Barcelona is sinds 1 januari 2020 gestart met de actie tegen de luchtverontreiniging van vervuilende voertuigen door deze niet meer toe te staan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 7 uur en 20 uur te rijden in de zogenaamde ‘Lage emissiezones’. Deze ZBE is overigens 20 keer groter dan Madrid Central waar veel over te doen was na de verkiezingen.

ATTENTIE: Vanwege de corona-crisis en de daarbij horende noodtoestand die op 14 maart werd afgekondigd in Spanje, is de datum van 1 april niet door gegaan en werd dit verplaatst naar dinsdag 15 september. Vanaf 15 september worden er boetes gegeven in Barcelona. KLIK HIER.

Drie maanden

Gedurende de eerste drie maanden zullen er geen boetes gegeven worden en na een publiciteitscampagne zal men in de lente, dat wil zeggen vanaf 1 april (geen grap) beginnen met het geven van bekeuringen die liggen tussen de 100 en 1.800 euro. Na 90 minuten is het mogelijk opnieuw een boete te krijgen.

Uitzonderingen 

Mocht men de stad moeten betreden met een vervuilende auto vanwege ernstige medische redenen dan is dat toegestaan. Chauffeurs mogen 10 dagen per jaar de restricties overtreden maar dat dient men van te voren via een speciale website van de gemeente aan te geven. Kostprijs is 2 euro. 

Voertuigen voor transport zoals vrachtwagens, grote bestelbussen (+3,5 ton) en bussen hebben een jaar extra de tijd gekregen om de voertuigen aan te passen. Vanaf 1 januari 2021 zullen ook zij te maken krijgen met de vergaande maatregelen. 

Daarnaast zijn de voertuigen van gehandicapten, doktoren en medisch personeel, begrafenisondernemers, brandweer, politie en Protección Civil uitgesloten van het verbod.

Buitenlands kenteken

Eigenaren van voertuigen met buitenlandse kentekens moeten zich registreren en 5 euro betalen waarna men beoordeeld of de voertuigen geschikt of ongeschikt zijn om in de ZBE zone te rijden. 

Het is nog onduidelijk wat er gebeurd met bezoekers uit het buitenland die met hun voertuig de stad willen bezoeken. In principe moet men voldoen aan de eisen van de milieuzone zoals hier te lezen is.

Personenwagens (turismos) geclassificeerd als elektrisch (eléctricos), benzine Euro 3 (gasolina Euro 3) of hoger en diesel Euro 4 of hoger mogen rijden in de ZBE zones. Voor motoren en scooters geldt de categorie L geclassificeerd als Euro 2 of hoger. Voldoe je hier niet aan dan dien je via deze website het voertuig te registreren. Doe je dat niet aan dan kunnen boetes vanaf 100 euro gegeven worden.

Net zoals de Spaanse kentekens die niet voldoen aan de milieusticker eisen, kunnen voertuigen met buitenlandse kentekens ook geregistreerd worden voor een 10-daagse pas. Meer uitleg daarover is HIER te vinden maar het is een gecompliceerd proces, voor zowel de Spanjaarden als de buitenlanders.

ZBE

In totaal gaat het om een gebied van 95 km2 wat zo’n beetje het hele centrum is van de Catalaanse hoofdstad. Maar naast de Ronda de Dalt, Gran Via, Avenida Diagonal, Ronda Litoral en Meridiana wegen in en rond Barcelona hebben ook de omliggende steden l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Cornellà de Llobregat (de wijken Almeda en Sant Ildefons) en Esplugues de Llobregat (wijken Can Cervera, Can Vidalet en Can Oliveres) te maken met deze vergaande maatregel.

1eade1731c5d23645c02073c0ff190da

Welke voertuigen?

Volgens de regels van de Spaanse verkeersdienst (DGT) zijn de meest verontreinigende voertuigen die modellen die geen milieustickers krijgen omdat het om benzinemodellen gaat van voor het jaar 2000 of dieselvoertuigen voor 2006.

Als je een van de volgende milieustickers hebt mag je de ZBE betreden, heb je die niet dan mag dat dus niet: 

Blauw – 0: voertuig zonder uitstoot zoals elektrische en op gas rijdende voertuigen.

Blauw-groen – ECO: hybride en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria voldoen van de groene sticker.

Groen – C: benzineauto’s geregistreerd in 2006 of later; dieselauto’s geregistreerd in 2014 of later; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2014 of later.

Geel – B: benzineauto’s geregistreerd in 2000-2013; dieselauto’s geregistreerd in 2006-2013; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2005-2013.

KLIK HIER voor meer informatie over de milieustickers in Spanje.

Volgens de krant gaat het om 115.000 voertuigen, zo’n 15% van het totaal aantal voertuigen in de stad, die te maken krijgen met de vergaande milieumaatregelen.

Ga naar de inhoud