Vervuilende voertuigen niet meer welkom in Barcelona

Transit / Twitter
Beeld: Transit / Twitter

BARCELONA – Sinds 1 januari 2020 mogen de zogenaamde vervuilende voertuigen niet meer rijden in de ‘Zona de Bajas Emisiones’ (ZBE) in de stad Barcelona tussen 7 uur ‘s morgens en 20 uur ‘s avonds. Gedurende de eerste drie maanden worden er nog geen bekeuringen uitgedeeld maar vanaf 1 april kunnen er boetes gegeven worden tussen de 100 en 1.800 euro.

Barcelona is sinds 1 januari 2020 gestart met de actie tegen de luchtverontreiniging van vervuilende voertuigen door deze niet meer toe te staan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 7 uur en 20 uur te rijden in de zogenaamde ‘Lage emissiezones’. Deze ZBE is overigens 20 keer groter dan Madrid Central waar veel over te doen was na de verkiezingen.

Drie maanden

Gedurende de eerste drie maanden zullen er geen boetes gegeven worden en na een publiciteitscampagne zal men in de lente, dat wil zeggen vanaf 1 april (geen grap) beginnen met het geven van bekeuringen die liggen tussen de 100 en 1.800 euro. Na 90 minuten is het mogelijk opnieuw een boete te krijgen.

Uitzonderingen 

Mocht men de stad moeten betreden met een vervuilende auto vanwege ernstige medische redenen dan is dat toegestaan. Chauffeurs mogen 10 dagen per jaar de restricties overtreden maar dat dient men van te voren via een speciale website van de gemeente aan te geven. Kostprijs is 2 euro. 

Voertuigen voor transport zoals vrachtwagens, grote bestelbussen (+3,5 ton) en bussen hebben een jaar extra de tijd gekregen om de voertuigen aan te passen. Vanaf 1 januari 2021 zullen ook zij te maken krijgen met de vergaande maatregelen. 

Daarnaast zijn de voertuigen van gehandicapten, doktoren en medisch personeel, begrafenisondernemers, brandweer, politie en Protección Civil uitgesloten van het verbod.

Buitenlands kenteken

Eigenaren van voertuigen met buitenlandse kentekens moeten zich registreren en 5 euro betalen waarna men beoordeeld of de voertuigen geschikt of ongeschikt zijn om in de ZBE zone te rijden. 

Het is nog onduidelijk wat er gebeurd met bezoekers uit het buitenland die met hun voertuig de stad willen bezoeken. In principe moet men voldoen aan de eisen van de milieuzone zoals hier te lezen is.

Personenwagens (turismos) geclassificeerd als elektrisch (eléctricos), benzine Euro 3 (gasolina Euro 3) of hoger en diesel Euro 4 of hoger mogen rijden in de ZBE zones. Voor motoren en scooters geldt de categorie L geclassificeerd als Euro 2 of hoger. Voldoe je hier niet aan dan dien je via deze website het voertuig te registreren. Doe je dat niet aan dan kunnen boetes vanaf 100 euro gegeven worden.

Net zoals de Spaanse kentekens die niet voldoen aan de milieusticker eisen, kunnen voertuigen met buitenlandse kentekens ook geregistreerd worden voor een 10-daagse pas. Meer uitleg daarover is HIER te vinden maar het is een gecompliceerd proces, voor zowel de Spanjaarden als de buitenlanders.

ZBE

In totaal gaat het om een gebied van 95 km2 wat zo’n beetje het hele centrum is van de Catalaanse hoofdstad. Maar naast de Ronda de Dalt, Gran Via, Avenida Diagonal, Ronda Litoral en Meridiana wegen in en rond Barcelona hebben ook de omliggende steden l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Cornellà de Llobregat (de wijken Almeda en Sant Ildefons) en Esplugues de Llobregat (wijken Can Cervera, Can Vidalet en Can Oliveres) te maken met deze vergaande maatregel.

Welke voertuigen?

Volgens de regels van de Spaanse verkeersdienst (DGT) zijn de meest verontreinigende voertuigen die modellen die geen milieustickers krijgen omdat het om benzinemodellen gaat van voor het jaar 2000 of dieselvoertuigen voor 2006.

Als je een van de volgende milieustickers hebt mag je de ZBE betreden, heb je die niet dan mag dat dus niet: 

Blauw – 0: voertuig zonder uitstoot zoals elektrische en op gas rijdende voertuigen.

Blauw-groen – ECO: hybride en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria voldoen van de groene sticker.

Groen – C: benzineauto’s geregistreerd in 2006 of later; dieselauto’s geregistreerd in 2014 of later; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2014 of later.

Geel – B: benzineauto’s geregistreerd in 2000-2013; dieselauto’s geregistreerd in 2006-2013; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2005-2013.

KLIK HIER voor meer informatie over de milieustickers in Spanje.

Volgens de krant gaat het om 115.000 voertuigen, zo’n 15% van het totaal aantal voertuigen in de stad, die te maken krijgen met de vergaande milieumaatregelen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
10 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ik heb op dgt.es gelezen dat je een buitenlandse auto niet kunt registreren in Spanje. Maar als je bv een Franse milieusticker hebt, dan is dat hetzelfde en dus oké, ik neem aan ook voor Barcelona. Er staat een lijstje waarbij je kunt zien waar je Franse sticker onder valt.

Die borden kan ik niet lezen, omdat ze niet in het Spaans geschreven zijn. Ben ik dan in overtreding?

Uiteraard !! Je gaat zelfs tweemaal in de fout! Met je wagen én als vreemdeling die weigert zich aan te passen. Dat laatste is jammer genoeg niet strafbaar.

Nee Rob, je bent niet in overtreding. Er zijn gerechtelijke uitspraken dat dit soort aanduidingen ook altijd in het Spaans moeten plaatsvinden. Maar de Catalaanse overheid lapt de Wet (net als bij de separatistenvlaggen op overheidsgebouwen) gewoon aan de laars.

Kan je online een aanvraag voor een milieusticker doen voor een auto met Nederlands kenteken?
Ik kom daar niet helemaal uit.

Auto’s met NL kenteken die aan de uitstoot eisen voldoen kan je registreren.
De milieuzone wordt met camera’s bewaakt op kenteken.
Dus met een goedgekeurd geregistreerd kenteken mag je de milieuzone inrijden.
Je krijgt geen sticker.
https://zberegistre.ambmobilitat.cat/en/VehiclesEstrangers#myTab

Hoe hypocriet dat dit weer is zoals .
Daarnaast zijn de voertuigen van gehandicapten, doktoren en medisch personeel, begrafenisondernemers, brandweer, politie en Protección Civil uitgesloten van het verbod .
Deze vervuilende wagens vervuilen ineens niet meer dan

Carlos, beetje jammer jouw reactie. Mensen met een bepaalde mate van “ incapacidad of discapacidad “ zijn afhankelijk van hun auto. Die auto betekent voor hen een stuk compensatie voor hun lichamelijke beperkingen. Goed om te lezen dat de gemeente Barcelona dat wel onderkent. Wens je een fijn maar bovenal gezond 2020.

Dus: de “grote ring” – AP7 – doorrijdend naar o.a. Tarragona/Valencia – is uitgesloten van de LEZ? Men heeft hiervoor geen sticker nodig?

Voor de twee belangrijkste doorgaande wegen door Barcelona , de Ronda de Dalt en de Ronda Litoral , geldt deze beperking niet.
Die zijn uitgezonderd van de milieuzone ZBE.
Zie ook het kaartje in dit artikel : vies excloses.
Maar als je per ongeluk de verkeerde afslag neemt, dan raak je alsnog verzeild in de milieuzone met het risico van een forse boete.
Voor € 5 kan je een voertuig met buitenlands kenteken laten registreren, als het voertuig tenminste voldoet aan de eisen.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.