In 2022 slechts 1 nieuw dorp op de lijst van Spanje’s mooiste dorpen

In 2022 slechts 1 nieuw dorp op de lijst van Spanje’s mooiste dorpen
Beeld: Puentedey / Canva

In 2022 slechts 1 nieuw dorp op de lijst van Spanje’s mooiste dorpen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft in 2022 slechts 1 nieuw mooi dorp er bijgekregen die toegevoegd is bij de lijst van ‘Pueblos más bonitas de España’. Deze lijst wordt samengesteld door de organisatie met dezelfde naam en bestaat vanaf 1 januari 2022 uit 105 mooie dorpen.

Voor de 2022-editie van ‘Pueblos más bonitas de España’ werden in totaal door de vereniging 22 dorpen onderzocht maar slechts één dorp werd daaruit gekozen. Het dorp Puentedey in de provincie Burgos in Castilië en León wist de strenge test die uit 40 criteria bestaat te doorstaan en is de enige kandidaat die op de lijst van 105 mooie dorpen in Spanje is komen te staan.

Sinds 2011 heeft de stichting ‘Los pueblos más bonitos de España’ ofwel de stichting ‘de mooiste dorpen van Spanje’ op haar website en in de eigen toeristengids de mooiste dorpen van Spanje verzameld. Experts van de stichting hebben daarvoor gekeken naar dorpen die aan de strenge eisen moeten voldoen om op de steeds groeiende lijst vermeld te worden. Een van de belangrijkste eisen is dat er niet meer dan 15.000 inwoners zijn waardoor veel mooie Spaanse dorpen al afvallen.

Daarnaast wordt door de experts ook gekeken naar hoe de gevels er uitzien, hoe schoon het is, of er veel reclame te vinden is, hoe men omgaat met bloemen en planten, hoe men omgaat met het verkeer en de parkeerplaatsen. De afgelopen jaren kwamen er elke keer steeds meer dan 10 dorpen bij maar in 2022 is dat slechts één dorp geworden.

Puentedey

Het dorp of eigenlijk gehucht Puentedey heeft slechts 45 inwoners en bevindt zich op een hoogte van 704 meter in de provincie Burgos en op 86 km afstand van de provinciale hoofdstad Burgos. De naam Puentedey komt van Puente de Dios (de brug van God) en heeft naast een mooie kerk en een oude goed bewaarde dorpskern ook een van de meest gefotografeerde plaatsen, de natuurlijke brug over de rivier Nela met daarop het paleis van Fernández de Brizuela uit de 16e eeuw.

Dorpen

Spanje telt in totaal meer dan 18.935 dorpen die bij 8.116 gemeenten horen. Het gaat hier dan alleen om dorpen van meer dan 300 inwoners omdat alles daaronder niet echt als een dorp gezien wordt in Spanje maar meer als een ‘aldea’ of gehucht. Elk dorp heeft natuurlijk zo haar charme en schoonheid en het is voor eenieder weer een andere ervaring maar de stichting heeft een lijst die dus vanaf 1 januari 2022 uit 105 mooiste dorpen bestaat. Bekijk de website met alle dorpen HIER.

Ga naar de inhoud