Search
menu
Search

Spaanse partij voor de dieren ijvert voor verbod gebruik levende dieren bij kerstevenementen

Spaanse partij voor de dieren ijvert voor verbod gebruik levende dieren bij kerstevenementen
Beeld: @2arpar / twitter

Spaanse partij voor de dieren ijvert voor verbod gebruik levende dieren bij kerstevenementen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Voor heel wat kerststalletjes of andere kerst gerelateerde evenementen ziet men in Spanje het gebruik van levende dieren. Dezer dagen waren bijvoorbeeld in Oviedo rendieren te zien en in Gines kamelen. PACMA (partido animalista contra el maltrato animal), de partij voor de dieren, ijvert nu voor een verbod op dat gebruik. 

Een straat vol kinderen en hun ouders groet de Kerstman, die op een slee wordt voortgetrokken door zes rendieren. Een aantal verstopte activisten maken gebruik van een pauze om hun spandoeken boven te halen. Het hulpje van de Kerstman, verkleed als elf, grijpt de microfoon en spreekt het publiek toe. “Ho ho ho! We willen een boodschap van vrede geven, een welkom aan de mensen die hier betogen. We zijn jullie respect verschuldigd omdat jullie strijden om het welzijn van de dieren.”

Deze scène speelde zich op Kerstdag af in Oviedo, maar op verschillende plekken in het land vonden gelijkaardige taferelen plaats. De partij voor dierenrechten, Pacma, eist het verbod van levende dieren bij kerststalletjes, drie koningen (Reyes) optochten en andere kerstevenementen.

Het hoofd van Pacma, Javier Luna, klaagt de vertraging van de nieuwe wet voor de bescherming van de dierenrechten aan. Daarin ligt dat verbod namelijk vastgelegd, maar door een geschil tussen regeringspartners PSOE en Unidas Podemos omtrent de finale inhoud van de wet, gaat de procedure niet vooruit. 

Het probleem ligt volgens Luna vooral bij Luis Planas, minister van landbouw. Er komen klachten vanuit de landbouw en jacht sectoren, bijvoorbeeld over het verbod op fokken zonder vergunning of de wet rond de castratie van honden. Politici stellen de finale beslissing uit in de hoop het hete hangijzer door te geven.

Javier Luna beklaagt de vertraging. “We wachten al twee maand”, zegt hij. Volgens hem zou de tekst nog verder moeten gaan, maar is ze een stap in de juiste richting. “Het centrum van Oviedo is geen plek voor een rendier”, besluit Luna, “en de straten van Gines niet voor een kameel. Een dier is geen speelgoed, en ook geen object om een selfie mee te maken.”

Ga naar de inhoud