Wat is er op 1 Januari aan de garantie in Spanje veranderd?

Wat is er op 1 Januari aan de garantie in Spanje veranderd?
Beeld: Canva

Wat is er op 1 Januari aan de garantie in Spanje veranderd?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Vanaf de eerste dag van het jaar 2022 is in Spanje een nieuwe norm in werking getreden omtrent consumptie. Deze werd in April 2021 goedgekeurd. Dankzij die norm gaat de wettelijke garantie op bepaalde goederen omhoog van twee jaar naar drie jaar. Goed nieuws dus voor de consument! Maar wat houdt die veranderende norm nog in?

Sinds Spanje 3 jaar wettelijke garantie verplicht maakt op de aankoop van goederen zoals Televisietoestellen of laptops, zit het zelfs 1 jaar boven de minimumtermijn van 2 jaar die de Europese Unie oplegt. Voor elk product dat vanaf vandaag gekocht wordt met garantie, kan men dus genieten van 3 jaar wettelijke garantie. De details van de nieuwe normen voor consumptie zijn samengevat in het Koninklijke besluit – Wet 7/201 

Naast de verplichting van die drie jaar garantie, legt de norm bedrijven ook op minstens 10 jaar de vervangstukken voor hun producten bij te houden, ook wanneer die niet langer in de handel zijn. Goed nieuws voor wie graag lang met een telefoon of laptop doet in Spanje, en zo verzekerd is dat hij of zij die nog minstens een aantal jaar kan laten herstellen. In een technologische markt die vliegensvlug evolueert, is dat een aangename geruststelling. Tot nu toe ging het namelijk maar om een periode van vijf jaar.

Voor het eerst wordt naast aan materiële producten nu ook een garantie opgelegd aan digitale producten. Wie software, applicaties, videogames of EBooks koopt, kan vanaf nu ook op twee jaar garantie rekenen als er iets met het product blijkt mis te zijn.

Spanje zet met de nieuwe wet in 2022 duidelijk in op bescherming van de consument. Het legt het accent op het belang van reparatie, binnen een markt die gewoonlijk gericht is op ongebreidelde consumptie en het wegwerpen van alles wat stuk gaat.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.