Search
menu
Search

Nieuwe belasting voor wegwerpplastic in Spanje uniek binnen de EU

Nieuwe belasting voor wegwerpplastic in Spanje uniek binnen de EU
Beeld: Canva

Nieuwe belasting voor wegwerpplastic in Spanje uniek binnen de EU

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 1 januari 2023 kent Spanje een nieuwe belasting op wegwerpplastic. Het niet recyclebaar plastic wordt belast met 0,45 euro per kilo en moet door de industrie, fabrikanten en distributeurs betaald worden. Het is niet de bedoeling dat deze plastictaks doorberekend wordt aan de consument, iets waar de regering op controleert. Spanje is met deze nieuwe belasting op plastic voor eenmalig gebruik pionier binnen de EU.

Er wordt veel over gediscussieerd in Spanje en uiteraard zijn er voor- en tegenstanders. Als tegenstanders kent de Spaanse regering de industrie die meent dat veel bedrijven moeten sluiten en er duizenden banen verloren gaan door deze extra plasticbelasting. Maar feit is dat dit een belasting is die al in 2020 binnen de EU werd aangenomen, maar nog niet wordt uitgevoerd. Daardoor is Spanje koploper binnen de EU met deze nieuwe plasticbelasting.

Het doel van deze belastingmaatregel is het stimuleren van de circulaire economie, het beschermen van het milieu, het bevorderen van gedrag dat respectvol omgaat met de natuur en het voorkomen van afvalproductie. Verder dient deze belasting ook de verkoop van voedsel in bulk te bevorderen of het gebruik van herbruikbare verpakkingen in te voeren.

De 0,45 euro per kilo plasticbelasting geldt voor alle wegwerpplastic of niet recyclebaar plastic. Daarbij gaat het om plastic dat gebruikt wordt voor het presenteren, beschermen, verpakken, verkopen en verspreiden van artikelen. Deze belasting geldt ook voor alle halffabricaten van kunststof die fabrikanten verwerken in wegwerpverpakkingen. De plasticbelasting geldt niet voor bepaalde groepen producten zoals medicijnen, babyvoeding in ziekenhuizen, voedsel voor medische doeleinden en gevaarlijk afval van sanitaire oorsprong.

Het gaat om een indirecte belasting die door de fabrikant of distributeur betaald moet worden en niet doorberekend mag worden aan de consument. Of dat ook gaat gebeuren in de praktijk moet nog blijken.

Ga naar de inhoud