Spaanse rallypiloot Carlos Sainz opent Dakar-rally met eerste overwinning

Spaanse rallypiloot Carlos Sainz opent Dakar-rally met eerste overwinning
Beeld: Europa Press

Spaanse rallypiloot Carlos Sainz opent Dakar-rally met eerste overwinning

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De start van 2023 vormde ook het startschot voor de bekende Dakar-rally. De 45e editie van die bloedstollende race gaat ook dit jaar door in Saudi-Arabië. De Spaanse rallypiloot Carlos Sainz staat er voor de 16e keer aan de start en won er zijn 42e Dakar Etappe.

De Dakar-rally, eerder bekend als Parijs-Dakar, is een jaarlijkse autorace die wordt georganiseerd door de Amaury Sport Organisation. Sinds 1978 verliep de race tussen Parijs en Dakar (Senegal). In 2008 werd ze echter voor het eerst afgelast door onrust in Mauritanië. Tussen 2009 en 2019 verhuisde de wedstrijd naar Zuid-Amerika, en vanaf 2022 is Saudi-Arabië het strijdtoneel.

De Spaanse piloot Carlos Sainz is ondertussen 60 jaar. De Madrileen begint voor de 16e keer aan de Dakar Rally, en doet dat dit jaar achter het stuur van een hybride Audi. Sainz won de rally al drie keer, in 2010, 2018 en 2020. Hij hoopt dit jaar een vierde titel in de wacht te slepen.

Sainz won de eerste etappe met een tijd van 3 uur 20 minuten 41 seconden. De winnaar van vorig jaar Nasser Al-Attiyah volgde 7 minuten en 9 seconden later. Stéphane Peterhansel, die al 14 Dakars won, deed er 8 minuten en 54 seconden over.

Carlos Sainz plaatste zich met zijn overwinning meteen als leider van het algemeen klassement. Bijzonder bovendien, omdat de piloot dat deed in het bijzijn van zijn vrouw en zoon Carlos Sainz Junior, een bekende Formule 1 piloot voor Ferrari.

Er staan de piloten nog twee harde weken te wachten, voor de Finishlijn in Damman, waar de race op 15 januari eindigt. Vanuit Spanje wordt het doen en laten van Sainz met argusogen gevolgd.

Ga naar de inhoud