Search
menu
Search

Bioscoopbezoek mede dankzij Barbie gestegen in Spanje in 2023

Bioscoopbezoek mede dankzij Barbie gestegen in Spanje in 2023
Beeld: Barbie

Bioscoopbezoek mede dankzij Barbie gestegen in Spanje in 2023

Bioscopen in Spanje hebben in 2023 eindelijk weer een stijging in bezoekersaantallen gezien na jaren van daling door de pandemie. Hoewel de cijfers nog niet op het niveau van voor de pandemie zijn, is er reden voor optimisme bij de Spaanse bioscopen.

De film Barbie bleek het afgelopen jaar de grootste bioscoophit in Spanje te zijn. De film met Margot Robbie wist maar liefst € 33 miljoen op te brengen aan de Spaanse box office. Daarmee is het een van de best bezochte films van 2023.

De populariteit van Barbie is opvallend te noemen. De film speelt in op de nostalgie rondom het populaire Barbie speelgoed, maar wist kennelijk ook een breed publiek aan te spreken met de moderne insteek van girl power en inclusiviteit. De aantrekkingskracht gaat dus verder dan alleen de doelgroep van jonge meisjes.

Ook wereldwijd is Barbie een enorm succes gebleken voor Warner Bros. De film heeft inmiddels de 1 miljard dollar aan inkomsten gepasseerd, een record voor de studio. Het laat zien dat de formule van deze eigentijdse Barbie film perfect heeft aangeslagen bij het publiek.

Oppenheimer

Een andere opvallende hit van 2023 is Oppenheimer, de nieuwste film van regisseur Christopher Nolan. Deze film wist € 20 miljoen op te halen in Spanje. Opvallend genoeg kwam Oppenheimer uit op dezelfde dag als Barbie. Dit zorgde voor het best bezochte bioscoopweekend van het jaar, met € 3.8 miljoen aan inkomsten. De combinatie van deze twee films zorgde voor volle zalen.

Oppenheimer laat zien dat Christopher Nolan nog altijd garant staat voor een bioscoophit. Zijn naam alleen al trekt veel publiek naar de filmzalen. Ondanks wisselende recensies wisten zijn fans de weg naar deze nieuwe Nolan film weer goed te vinden.

Super Mario Bros.

De animatiefilm Super Mario Bros. wist de 2e plek in de jaarlijst te veroveren met € 27 miljoen aan inkomsten. Ook dit is een mooi resultaat voor een film die voortbouwt op een bekend videogamepersonage.

Net als Barbie blijkt ook Mario nog altijd enorm populair. De film wist zowel de fans van het videospel aan te spreken alsook families met jonge kinderen die wellicht voor het eerst kennismaken met Mario en Luigi.

Super Mario Bros. is wereldwijd de 2e best bezochte film van 2023 geworden, na Barbie. De herkenbare personages en vrolijke animatiestijl maken het een geschikte familiefilm voor het internationale publiek.

Campeonex als beste NL film

Wat betreft Spaanse films was Campeonex met € 11.9 miljoen de best bezochte titel. Deze komische film van Javier Fesser wist het Spaanse publiek te vermaken.

Regisseur Javier Fesser weet kennelijk de juiste snaar te raken met zijn feelgood films vol humor en ontroering. Eerder was ook Alles is Liefde al een bioscoophit. Campeonex sluit aan bij deze succesformule.

Andere redelijk succesvolle Spaanse films dit jaar waren Ocho Apellidos Marroquís (€ 8.2 miljoen) en Vacaciones de Verano (€ 7.4 miljoen). De Spaanse film wist een marktaandeel van 17% te behalen.

Ga naar de inhoud