Het oudste carnavalsfeest van Spanje (en Europa) in Cantabrië: La Vijanera

Het oudste carnavalsfeest van Spanje (en Europa) in Cantabrië: La Vijanera
Beeld: Vijanera / facebook

Het oudste carnavalsfeest van Spanje (en Europa) in Cantabrië: La Vijanera

Op zondag 7 januari (2024) is het weer tijd voor het eerste doldwaze carnavalsfeest van Spanje. Zoals de traditie schrijft, op de eerste zondag van januari vindt in het plaatsje Silió in de autonome regio Cantabrië het La Vijanera carnavalsfeest plaats. Dit feest wordt gekenmerkt door de tientallen verklede personen die met de vreemdste maskers op door de straten van het dorp rennen.

Dat het La Vijanera carnavalsfeest elk jaar een succes is, blijkt wel uit het feit dat er normaal gesproken zo’n 50 verklede personen rondrennen, maar sinds 2018 is dat aantal vaak gestegen naar 130. Deze toename is vooral te danken aan de inzet van de buurtvereniging Asociación de Amigos de la Vijanera. Verwacht wordt dan ook dat er dit jaar nog meer deelnemers zullen zijn, ook omdat de afgelopen twee jaar er geen La Vijanera plaats kon vinden vanwege de pandemie.

Het eerste carnavalsfeest van Spanje (en zelfs van heel Europa) wordt traditiegetrouw gevierd op de eerste zondag van januari, maar niet als Oud op nieuw op een zondag valt, waarna het feest plaatsvindt op de zondag erna. Het feest dateert uit de pre-Romeinse tijd en staat symbool voor het afsluiten van een jaar en het begin van een nieuw jaar.

Het feest wordt vooral gekenmerkt door de speciale maskers en kleding die men draagt. Zo zijn er diverse personages die nooit ontbreken zoals la Madama, el Caballero, el Médico en de oude vrouw, la Vieja. De opvallendste personages zijn echter de Zarramacos, gekleed in schaapshuiden en grote koebellen om zo het nieuwe jaar in te luiden. De Oso (beer) vertegenwoordigt het slechte en dit personage wordt dan ook figuurlijk dood gemaakt om zo het nieuwe jaar te beginnen.

Het La Vijanera carnavalsfeest is nu weliswaar beschermd als Fiesta de Interés Turistico Nacional, maar in de tijd van de Franco dictatuur was het feest, net zoals veel anderen in Spanje, verboden.

Ga naar de inhoud