Zee bij Tenerife Europa’s eerste Whale Heritage Site

Zee bij Tenerife Europa’s eerste Whale Heritage Site
Beeld: Cetáceos Sur Tenerife

Zee bij Tenerife Europa’s eerste Whale Heritage Site

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Een groot deel van de zee aan de westkust van Tenerife is vorige week benoemd tot de eerste Whale Heritage Site van Europa. Whale Heritage Sites zijn bestemmingen waar je op duurzame en verantwoorde manier walvissen en dolfijnen in het wild kunt spotten. Deze erkenning is ontwikkeld door de World Cetacean Alliance en wordt gesteund door World Animal Protection.

Het “Teno-Rasca” zeegebied bevindt zich tussen Tenerife en La Gomera en is een populaire plek om walvissen en dolfijnen te bekijken. De 22 kilometer lange strip tussen Punta El Fraile (Teno) en Punta Salema (Rasca, Las Galletas) is het derde walvissenerfgoed in de wereld, na Hervey Bay in Australië en The Bluff in Zuid-Afrika.

Dankzij deze erkenning kunnen toeristen op Tenerife op een verantwoorde manier walvissen en dolfijnen in hun natuurlijke habitat op een respectvolle manier bekijken. Veel aanbieders van deze activiteit op Tenerife zijn aangesloten bij het ‘Quality Charter’, wat betekent dat zij zich er vrijwillig toe verbinden een eersteklas toeristische dienstverlening te bieden die diervriendelijk is, waarbij getracht wordt de effecten die hun activiteiten hebben op het mariene milieu tot een minimum te beperken. Zie de lijst met bedrijven op deze website.

Onderscheiding

Het gebied heeft deze onderscheiding onder andere gekregen omdat het de thuishaven is van een in de wereld unieke populatie van ongeveer 200 grienden, er veel soorten walvisachtigen – waaronder verschillende dolfijnen – het hele jaar door leven en het een belangrijke trekroute is voor andere soorten. 

Ook van belang voor het toekennen van de erkenning was de bescherming van de mariene ecosystemen in het gebied, de inzet van de plaatselijke gemeenschap zoals bewoners, bedrijven, academici en NGO’s, en het bestaan van sterke wetgeving die walvisachtigen op Tenerife beschermt. Net zoals het ‘erfgoed’ dat Tenerife al meer dan drie decennia lang wereldwijd wordt erkend als ‘een belangrijke bestemming voor het bekijken van walvissen in hun natuurlijke habitat’.

David Pérez, CEO van Turismo de Tenerife, zegt: “We willen toeristen graag de diverse populatie walvisachtigen die onze kust biedt laten zien en tegelijkertijd laten weten dat we op Tenerife altijd bezig zijn met het bevorderen van duurzaamheid. Alle bij ons aangesloten toeristische aanbieders laten toeristen op verantwoorde manier de rijkdommen van de zee en het land ervaren, en zorgen daarnaast voor een bewustwording over de geschiedenis, het milieu en de culturele identiteit van onze prachtige bestemming.”

World Cetacean Alliance

De World Cetacean Alliance is een prestigieuze internationale organisatie voor de bescherming van het mariene milieu, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben meer dan honderd partners, waaronder NGO’s, bedrijven, advocaten of kunstenaars die zich inzetten voor de missie van de bescherming van de oceanen en de gemeenschappen die daarvan afhankelijk zijn.

Bron: Persbericht Turismo de Tenerife

Ga naar de inhoud