Februari wordt droog en met weinig regen wat niet goed is voor de slecht gevulde stuwmeren in Spanje

Februari wordt droog en met weinig regen wat niet goed is voor de slecht gevulde stuwmeren in Spanje
Beeld: Canva

Februari wordt droog en met weinig regen wat niet goed is voor de slecht gevulde stuwmeren in Spanje

MADRID – De stuwmeren in Spanje bevinden zich op dit moment in het geheel op een capaciteit van 44,8% wat meer dan 10% minder is dan rond dezelfde datum in 2021 en 14% minder dan in 2020. Er wordt nu nog niet aan de alarmbel getrokken door de autoriteiten maar de maand januari is voorbij gegaan met weinig neerslag en voor februari wordt niet veel anders voorspeld, zo meldt de website el Tiempo.

December 2021 was veel warmer dan normaal en de maand januari is veel te droog gebleken met zeer weinig neerslag wat voor een droge maand gezorgd heeft. Voor februari wordt niet veel anders voorspeld en denken de weerexperts dat er weinig neerslag zal zijn met hogere temperaturen dan wat normaal is voor de tijd van het jaar.

Dat is uiteraard goed nieuws als je van de zon houdt en heerlijk in het zonnetje wilt zitten met geen wolkje aan de lucht. Maar voor de stuwmeren en dus de watervoorziening in Spanje is dat echter slecht nieuws. De stuwmeren bevinden zich nu op 44,8% van de capaciteit wat dus minder is dan in februari 2021 en 2020.

Spanje is onderverdeeld in 14 stroomgebieden (cuencas) te weten: Cataluña Interna (Catalonië), Jucar (Valencia regio en Castilla-La Mancha), Segura (Murcia, Med. Andaluza (Andalusië), Guadalete-Barbate (Andalusië), Tinto, Odiel y Piedras (Andalusië), Guadalquivir (Andalusië, Extremadura), Guadiana (Extremadura, Castilla-la Mancha), Tajo (Castilië en León, Madrid regio). Duero (Castilië en León, Madrid regio), Ebro (Catalonië, Aragón, la Rioja, Navarra), Miño-Sil (Galicië), Galicia Costa (Galicië), Cantabrico Occidental (Asturië, Cantabrië), País Vasco Interna (baskenland) Cantabrico Oriental (Cantabrië, Baskenland).  

De Guadalquivir heeft amper 28,56% van het waterreservoir wat minder is dan het gemiddelde van 31,5% van de afgelopen 10 jaar. Ook de stroomgebieden Guadiana en Guadalete-Barbate vertonen een anomalie van respectievelijk 30,5% en 29,98%. Med Andaluz is voor 30,8% gevuld terwijl dit 35,18% is in het stroomgebied Segura, 45,98% in de Tajo en 49,12% in de Duero.

Andere stroomgebieden zijn beter gevuld zoals de capaciteit in de Ebro met 67,01% of Cataluña Interna met 57,16% en Jucar met 54,39%. In het noorden van Spanje is de Pais Vasco Interna het meest gevuld met 95,24% gevolgd door Cantabrico Oriental met 87,67% en Cantábrico Occidental met 64,09%.

Naast de slecht gevulde stuwmeren op die plaatsen waar het water het schaarste is zoals langs de Middellandse Zeekust, is ook het grondwaterpeil niet echt hoog. Dat grondwater is van essentieel belang omdat dat water de rivieren voedt en veel stuwmeren voorziet van het broodnodige water.

Beeld: Embalses.net
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.