Mensen met coeliakie betalen jaarlijks 845 euro meer voor boodschappen in Spanje

Mensen met coeliakie betalen jaarlijks 910 euro meer voor boodschappen in Spanje
Beeld: Mercadona.es

Mensen met coeliakie betalen jaarlijks 845 euro meer voor boodschappen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Mensen met coeliakie in Spanje moeten vanwege glutenvrije voedselprijzen 845,20 euro per jaar meer betalen voor hun boodschappen dan andere consumenten. Het goede nieuws is dat dit 64,80 euro minder is dan in 2020 aldus het onderzoek van de Federatie van coeliakie-verenigingen van Spanje (FACE) en dat deze bedragen jaar na jaar zakken.

Coeliakie is een chronische darmaandoening, zich kenmerkend door een aangeboren glutenintolerantie die bij een onaangepast dieet leidt tot een beschadiging van het darmslijmvlies. De aandoening wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een immunologische reactie tegen een van de eiwitten van het glutencomplex. Er worden bij zo’n reactie antistoffen gevormd uit de IgA-klasse. 

Gluten is de naam voor een groep van eiwitten die voorkomen in alle granen, maar niet alle granen bevatten de gliadinefractie, die de oorzaak is van coeliakie. Rijst en maïs zijn granen die wél gluten, maar geen gliadine bevatten.

Het FACE-rapport 2022 bevestigt opnieuw dat de kosten van glutenvrije producten hoger zijn dan conventionele producten en het grootste verschil zit in muffins, broodmeel en brood.

Volgens het onderzoek heeft een gezin met één lid met coeliakie per week 17,61 euro (28,49 – 10,88) extra kosten voor glutenvrije producten (sin gluten). Dat is 70,43 euro (113,95 – 43,52) per maand en dus op jaarbasis 845,20 euro (1.367,41 – 522,20) als men dit vergelijkt met een gezin zonder coeliakie.

Het prijsverschil tussen producten met en zonder gluten is volgens FACE voornamelijk te wijten aan de hogere kosten van grondstoffen die worden gebruikt bij de productie, de behoefte aan kwaliteitscontroles die de voedselveiligheid van het eindproduct garanderen, veranderingen in faciliteiten en apparatuur gebruikt in de productielijn.

Hieronder enkele voorbeelden die te vinden zijn in dit onderzoek wat HIER als PDF te downloaden is (in het Spaans).

Ga naar de inhoud