Search
menu
Search

Op welke leeftijd beschouwen Spanjaarden zichzelf als oud en hoe lang willen ze leven?

Op welke leeftijd beschouwen Spanjaarden zichzelf als oud en hoe lang willen ze leven?
Beeld: Canva

Op welke leeftijd beschouwen Spanjaarden zichzelf als oud en hoe lang willen ze leven?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nationale-Nederlanden heeft in Spanje de resultaten van het onderzoek ‘Longevidad: ¿estamos preparados para una vida feliz, larga y saludable?’ gepresenteerd. Daaruit moet blijken op welke leeftijd de Spanjaarden zichzelf oud voelen. Ook wordt de vraag beantwoord hoe lang de ouderen willen leven.

Volgens gegevens van het Spaanse Statistiekbureau INE bedraagt de gemiddelde levensverwachting in Spanje 83 jaar, maar 68% van de Spanjaarden zou graag 100 jaar oud worden. Helaas is er een duidelijk verband tussen deze wens en de financiële situatie: 34% van de Spanjaarden geeft aan dat ze niet langer wil leven als het financieel onuitvoerbaar is.

Spanjaarden willen voornamelijk hun tijd doorbrengen met familie, een ontspannen leven leiden en nieuwe dingen ontdekken in hun extra levensjaren. 67% wacht tot ze met pensioen gaat om deze doelen te behalen. Maar, de vraag is wanneer ziet iemand zichzelf als oud en hoe lang wil men in Spanje leven?

Welke leeftijd?

In Spanje wordt iemand als ‘oud’ (mayor) beschouwd vanaf 62 jaar, de leeftijd waarop men vervroegd of bijna met pensioen gaat. Dit is opmerkelijk omdat in veel andere onderzochte landen ouderdom niet gelijkgesteld wordt aan pensioen en men later als ‘ouderen’ beschouwd wordt. Spanjaarden zouden ideëel op 65 jaar met pensioen willen gaan, maar de meerderheid wil volgens het onderzoek echt op 62-jarige leeftijd stoppen met werken.

Levensduur

Volgens het onderzoek is 51% van de Spanjaarden van mening dat een leven lang leren bijdraagt aan een doelgericht en betekenisvol leven, het hoogste percentage onder de deelnemende landen. Bovendien vindt 23% het belangrijk om zichzelf meerdere keren in hun leven opnieuw uit te vinden. Verder gelooft 47% van de ondervraagden dat de stijging van de levensverwachting al invloed heeft op hoe ze momenteel leven en hoe ze hun leven plannen.

Gezondheid

De relatie tussen gezondheid, geluk en de wens om langer te leven is positief volgens het onderzoek. Spanje staat bovenaan wat betreft tevredenheid met gezondheid, met 80% van de Spanjaarden die rapporteren dat ze gezond zijn. Stress is een van de belangrijkste factoren die invloed heeft op de perceptie van gezondheid, maar gelukkig zegt 69% van de Spanjaarden dat ze weinig of geen stress ervaren en Spanje staat hierdoor op de tweede plaats op de wereldranglijst met minste stress. 

Wat betreft gezondheidsgerelateerde activiteiten om langer te leven, is bijna 43% van de Spanjaarden bereid om slechte gewoonten op te geven of nieuwe activiteiten te starten op aanraden van een arts, een cijfer dat hoger ligt dan het wereldgemiddelde van 30% en waardoor Spanje op de tweede plaats staat op deze ranglijst.

Seniorenstress

De invloed van stress op vrouwen is groter dan op mannen en vermindert met de leeftijd. Bij vrouwen heeft 37% last van stress, tegenover 24% bij mannen. Stress neemt af bij oudere generaties, hoewel 17% van de gepensioneerden nog steeds last heeft van stress. Geldproblemen, onzekerheid en werkdruk zijn de belangrijkste oorzaken van stress bij mensen tussen de 35 en 49 jaar, terwijl gezondheidsproblemen de grootste stressfactor zijn bij mensen ouder dan 50.

Tot last zijn

Een belangrijke conclusie uit het onderzoek van Nationale-Nederlanden is dat bijna iedereen er niet voor wil kiezen om een last te zijn voor hun familie als ze ouder worden. Slechts 25% van de Spanjaarden is tevreden met hun huidige financiële situatie, terwijl voor 45% financiële zekerheid een essentiële factor is om langer te leven. Sparen speelt hierbij een belangrijke rol, omdat slechts 43% van de ondervraagden minstens drie maanden spaargeld heeft en 31% zegt helemaal geen spaargeld te hebben.

Ga naar de inhoud