Is Spanje het ideale (zon)vitamine D land?

Oeps ... foto ontbreekt!

Is Spanje het ideale (zon)vitamine D land?

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vitamine D is belangrijk voor een menselijk lichaam omdat het de opname van calcium verhoogt wat van belang is voor behoud van sterke botten en tanden en om spieren soepel en sterk te houden. Vitamine D speelt ook een rol bij het verbeteren van je weerstand, ondersteunt je immuunsysteem en draagt het ook nog bij aan de aanmaak van cellen en weefsels in je lichaam. Vitamine D is dus een veelzijdige vitamine waarvan het belangrijk is om voldoende binnen te krijgen.

Het goede nieuws is dat vitamine D een relatief makkelijke vitamine is om in je lichaam te krijgen aangezien vitamine D via zonlicht aangemaakt kan worden. Aangezien Spanje een ideaal land is wat betreft de zon vragen wij ons af of het land het ideale vitamine D land is. Vitamine D wordt ook wel zonvitamine genoemd en daar zou men in Spanje genoeg van moeten hebben.

Spanje heeft gemiddeld 320 dagen zon per jaar waardoor het land dus ideaal is om vitamine D bij te tanken. Er zijn dus minder sombere dagen dan zonnige dagen in Spanje. De zon is niet alleen goed voor je humeur maar zorgt ook voor vitamine D in je lichaam.

Daarnaast word je van de Spaanse blauwe lucht ook vrolijk. De Nederlandse en Belgische grijze luchten werken deprimerend. Blauw licht heeft een activerend effect op onze hersenen en een blauwe lucht gecombineerd met de zon werkt positief op je lichaam.

Zonvitamine

Vitamine D wordt dus aangemaakt door de zonnestraling en in de maanden april tot oktober (in Nederland en België) en in Spanje wellicht in een langere periode (of zelfs het hele jaar door) is de beste tijd om buiten in de zon te zijn tussen 11 en 15 uur, in Nederland en België wat in Spanje op andere tijdstippen is wanneer het minder warm is.

Met slechts een half uur in de zon wordt al een groot deel zoniet alle benodigde Vitamine D aangemaakt. Belangrijk daarbij is wel dat het hoofd en de handen niet bedekt zijn.

Om vitamine D via de zon binnen te krijgen is het dus belangrijk om naar buiten te gaan en aangezien het op veel plaatsen in Spanje vaak (maar lang niet altijd) zonnig weer is, is het naar buiten gaan om een wandeling te maken of om op een terrasje te zitten aantrekkelijker.

Het aanbrengen van zonnebrand crèmes of lotions doet de productie van vitamine D met 97% (factor 8) tot 99% (factor 15) afnemen. Wil je langer dan een half uurtje in de zon, dan is het verstandig om na de eerste 30 minuten jezelf wel te beschermen.

Er wordt ook wel eens gesproken over een schaduw-regel. Je maakt alleen door zonlicht vitamine D aan als je schaduw korter is dan je lengte, of vanaf zonkracht 3. Dat is in Nederland pas vanaf mei/juni maar in Spanje eerder en gaat ook langer door

Vis

Wordt de dagelijkse zon in Spanje ook nog eens gecombineerd met de heerlijk verse vis dan kun je zeker zijn van voldoende vitamine D. Weliswaar komt de vitamine D in kleine hoeveelheden voor in voeding maar een combinatie van zon en voeding is ideaal.

De vitamine D zit voornamelijk in vette vis (pescado azul) zoals zalm, makreel, sardines, tonijn, meerval en paling maar is ook in kleinere hoeveelheden aanwezig in vlees, eieren en melkproducten.

In Nederland wordt sinds 1961 al vitamine D toegevoegd aan margarine, halvarine en andere bak- en braadproducten maar deze worden in Spanje niet zoveel gebruikt. Vitamine D is ook aanwezig in de olijfolie (vitamines A, D, E en K) dat veel meer gebruikt wordt in Spanje.

Ga naar de inhoud