Het Spaanse woord of zin van de dag (217)

123rf
Beeld: 123rf

Het Spaanse woord of zin van de dag (217)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Veel lezers spreken, schrijven en begrijpen het Spaans waarschijnlijk al maar er zullen ongetwijfeld ook veel lezers zijn die de Spaanse taal nog niet zo goed of helemaal niet onder de knie hebben. Daarom behandelen we in samenwerking met Supergoed Spaans Leren elke dag een Spaans woord, gezegde of zin en geven daarbij de juiste uitspraak. Doe je ook mee!

Deze ‘palabras españolas’ ofwel Spaanse woorden zijn gebaseerd op het castellano (uitspraak: kastejano – castiliaans), het zogenaamde algemeen beschaafd Spaans. Het komt erg vaak voor dat een Spaans woord diverse betekenissen heeft of in andere hoedanigheid gebruikt kan worden. 

Jouw taalbegeleidster is Cintha van Marrewijk en zij leert iedereen snel en makkelijk Spaans via www.supergoedspaansleren.nl

Dinsdag 2 maart 2021

El martes 2 de marzo de 2021
uitspraak: el martes dos de marzo (slissende z) de dosmielbeentioeno

Deze week in de Besloten Facebook groep: www.facebook.com/groups/gratisspaanselessen vraagt Stefanie, waarom zeg je niet bien tiempo in plaats van buen tiempo? Mooie vraag. Even weer doornemen, wanneer BIEN en wanneer BUENO/A/S?

  • Bien hoort bij een werkwoord. En bueno hoort bij een zelfstandig naamwoord. Handig om te onthouden: ¿Qué tal? / ¿Cómo estás? – Hoe gaat het met je? – Bien zeggen de meeste mensen. Dus weet je BIEN hoort bij een werkwoord.
  • ¿Lo digo bien? – Zeg ik het goed? Ook een handige zin om te gebruiken als je niet zeker bent van het Spaanse woord dat je gebruikt.
  • Buena comida – lekker eten, dan weet je BUENA hoort bij een zelfstandig naamwoord. En je ziet in dit geval gelijk dat BUENO zich aanpast aan vrouwelijk, maar ook aan meervoud.
  • Hace buen tiempo – Het is lekker weer. Tiempo is mannelijk enkelvoud. Bij bueno valt alleen voor een mannelijk zelfstandig naamwoord de O weg.

Onthoud ook, goedemorgen / goedemiddag / goedenavond:

  • Buenos dias – dias is ook een zelfstandig naamwoord en in dit geval mannelijk meervoud. 
  • Buenas tardes – tardes is een zelfstandig naamwoord en in dit geval vrouwelijk meervoud. 
  • En om het af te maken buenas noches – ook vrouwelijk meervoud.

Donderdag gaan we hiermee verder.

Ga naar de inhoud