Rhinopneumonie-virus onder paarden uitgebroken in Valencia

Rhinopneumonie-virus onder paarden uitgebroken in Valencia
Beeld: Freepik

Rhinopneumonie-virus onder paarden uitgebroken in Valencia

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De dierenartsen spreken over een oorlogszone waarbij doodzieke en oververmoeide paarden in hun eigen strijd tegen het rhinopneumonie-virus omvallen en/of overlijden. Op woensdag 24 februari werd het nieuws bekend maar sindsdien zijn er bij het CES Valencia tijdens een paardenconcours 156 paarden in quarantaine geplaatst.

Nadat het nieuws bekend werd en een duidelijk beeld gevormd kon worden van de omvang sprak de internationale paardensportfederatie FEI over de ‘heftigste uitbraak’ in tientallen jaren.

Volgens de kranten zijn er tenminste 4 paarden overleden aan het ‘rinoneumonía equina’ (HVE-1) virus en vertonen nog eens 84 paarden ziekteverschijnselen. Minstens 11 paarden worden behandeld in klinieken in Valencia en Barcelona terwijl er in totaal 156 paarden afgezonderd zijn. Bij het paardenconcours zijn/waren 752 paarden aanwezig.

Er zijn door de FEI inmiddels 21 dierenartsen naar Valencia gestuurd om de doodzieke paarden te helpen en om de slechts twee plaatselijke dierenartsen te helpen. Volgens de FEI is echter niet alleen de paardenwereld in Spanje getroffen door dit dodelijke virus maar ook paarden in Frankrijk, België en Duitsland. De internationale paardensportfederatie heeft alle lopende en aankomende evenementen meteen geannuleerd.

In Nederland zijn er nog geen besmettingsgevallen bekend maar er zijn/waren in Valencia 25 Nederlandse paarden aanwezig. 13 daarvan zijn inmiddels afgezonderd van de rest van de paarden terwijl 12 andere paarden nog in Spanje zijn. De Nederlandse KNHS adviseert om niet met paarden naar Spaanse concoursen te reizen.

Maar wat is dit gevreesde virus dan? Rhinopneumonie komt in meerdere vormen voor maar de meest voorkomende is het herpesvirus waardoor een paard verkouden kan worden, koorts krijgt en daarnaast ook moet hoesten. 

In het geval van zwangere paarden bestaat de variant waardoor veulens dood worden geboren. Een derde variant is de neurologische vorm waardoor besmette paarden lopen als een dronken persoon aangezien de achterbenen deels verlamd raken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.