Waarom vieren de inwoners van Zaragoza “Cincomarzada”?

Waarom vieren de inwoners van Zaragoza "Cincomarzada"?
Beeld: AI-beeld / redactie

Waarom vieren de inwoners van Zaragoza “Cincomarzada”?

Op dinsdag 5 maart viert men in Zaragoza, de regionale hoofdstad van Aragón, het feest van Cincomarzada, ter herdenking van de opstand van de bevolking van Zaragoza tegen het Carlistische leger op 5 maart 1838. De inwoners van Zaragoza zijn dol op feesten die ze in dit geval vieren met een typisch nagerecht in de vorm van een vijf, gemaakt van petisú-deeg gevuld met room. Laten we eens kijken naar de curiositeiten van het feest en het nagerecht.

De Carlistenoorlogen ontstonden na de dood van Fernando VII, over wie hem zou opvolgen, tussen de aanhangers van infant Carlos de Borbón (de Carlisten) en de aanhangers van Isabel II (de Isabelisten). De Carlisten domineerden Navarra en Baskenland en als ze Zaragoza zouden innemen, zouden ze de doorgangsroute naar Catalonië controleren.

Ze wisten Zaragoza binnen te komen via de Puerta del Carmen en de Puerta de Santa Engracia, maar de snelle tegenaanval van de bevolking van Zaragoza met messen, jachtgeweren en landbouwgereedschap joeg het Carlistische leger op de vlucht. Dit voorval leidde tot de eretitel voor Zaragoza als “Altijd Heldhaftig” (siempre heroica) en de lauwerkrans (orla de laurel) rond het stadswapen. Sindsdien wordt deze dag herdacht als Cincomarzada.

Cincomarzada markeert dus de overwinning van de inwoners van Zaragoza die in opstand kwamen tegen de Carlisten en hen uit de stad verdreven. Het staat symbool voor de moed en vastberadenheid van het volk om voor hun vrijheid te vechten. Hoewel het een lokale viering is, weerspiegelt de geest van Cincomarzada de wens van alle mensen om in vrijheid te leven, zonder onderdrukking. Daarom blijft het een belangrijke herdenking voor de mensen van Aragón en in het bijzonder voor de trotse inwoners van Zaragoza.

Cincomarzada wordt traditioneel gevierd met muziek, theater en straatfeesten. De hoofdactiviteiten vinden plaats in het Park van Tío Jorge. Er worden ook culturele feesten en gastronomische evenementen gehouden.

Een belangrijk onderdeel van de viering is het eten van het typische Nagerecht van 5 maart. Dit is een zoet nagerecht gemaakt van luchtig petisú-deeg in de vorm van een vijf, gevuld met room. Het fijne deeg staat symbool voor de overwinning en room voor de zoetheid van de vrijheid. Veel families maken het thuis volgens hun eigen recept en delen het met vrienden en buren.

De Dag van 5 maart wordt gezien als de dag van de inwoners van Zaragoza. Het is een gelegenheid voor lokale trots, om stil te staan bij de geschiedenis, de cultuur te delen en de banden met buren, familie en gemeenschap te versterken.

Ga naar de inhoud